Плаващи пристани правят на рибарското пристанище в Созопол

Във връзка с реализирането на проект „Инвестиции в съществуващо рибарско пристанище гр. Созопол – терминал 1”,

Община Созопол организира обществено обсъждане с гражданите, рибарите и бизнеса на Созопол.

Срещата ще се проведе днес, 15 ноември от 17.00 часа в офиса на Рибарското сдружение - Созопол на ул. "Крайбрежна", рибарското пристанище.

Проектът предвижда изграждане на плаващи пристани, ориентирани перпендикулярно на кейовата стена. С това ще се увеличи общата дължина на приставане на плавателните съдове като нарастването на капацитета на рибарското пристанище за приемане на плавателни съдове е почти удвоена.

Пристанищните съоръжения са проектирани така, че да бъдат обтекаеми, проницаеми и да внасят минимални смущения във вътрешно-акваториалния режим на пристанище Созопол. Те се отнасят към съоръженията, които оказват незначително влияние на теченията в акваторията на пристанището, с добри хидравлични показатели - проницаемост и обтекаемост.

Съществуващият кей подлежи на реконструкция, като дължината му е разделена на три участъка. Участък №1 запазва съществуващата бетонова настилка на горно ниво и се предвижда ново бетоново покритие върху надстройката. В Участък № 2 и Участък №3 се предвижда освен това и демонтаж на съществуващата компрометирана бетонова настилка и подмяната й с нова.

Сухоземната част на пристанището е предвидена преобладаващо за паркиране – на леки моторни превозни следства, бусове и за разполагане на плавателни съдове в зимния период. Новата настилка на паркинга ще бъде от гранитен плаваж като характерен елемент от градската среда. Обособени са паркоместа за 65 бр. автомобили, за моторни превозни средства за хора с увреждания – 4 бр. за бусове – 18 бр. По-широките паркоместа за бусове могат да се използват през зимните месеци за извеждане на сушата на регистрирани рибарски лодки с ширина до 2,50 - 3,00 м.

Проведени са процедурите за избор на строител, на авторски надзор, в момента приключва и процедурата за избор на строителен надзор. В резултат на тези извършени действия Община Созопол е поканена да подпише Анекс към Договора за безвъзмездна помощ – условие за изплащане на аванс от ИАРА към Общината, а тя съответно към изпълнителите съгласно условията на сключените договори.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови