Древен римски парфюм откриха археолози в Созопол 

Впечатляващ съд с дионисиева сцена и парфюм от римско време са открили археолози по време на разкопките в Созопол, които започнаха през октомври

и се очаква да продължат докато позволява времето, съобщава standartnews.com. Археолозите проучват некропол в Морската градина и останки от обществена сграда в близост до пристанището.

Любопитната находка е стъклен съд, наподобяващ малка колба, в който има течност с виолетов цвят. Знае се, че Рим е първият, който се използва стъклена колба за парфюмите, заменяйки глинените делви. 

Всеизвестно е, че парфюмите са използвани по всякакви поводи, а когато императорът излизал навън, благоуханната миризма се разпръсвала часове преди това. Освен това римляните обожавали да смесват ароматите. Всяка част от тялото се ароматизирала отделно: мента - за нозете, палмово масло - за гърдите, риган - за косата. 

Със специален парфюм те помазвали и мъртвите, като колбичката се оставяла до тялото. Предполага се, че това е и предназначението на парфюма, намерен в Созопол, който е от II в.

Червенофигурният кратер, който в момента се реставрира, е открит в некропол, където са проучени 10 детски погребения и едно на жена от средата на IV век. 

Те са в периферията на некропола Калфата, който се изследва повече от 80 години. В близост до този участък доц. Кръстина Панайотова е разкрила още няколко гроба, детски и на възрастни хора, които са датирани от V век.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови