Бардуков разкрива злоупотреби при ремонтите на детски градини в община Созопол

В детските градини на община Созопол са извършвани фиктивни ремонти и е купувано е оборудване на многократно завишени цени.

Това съобщи пред meduzata.com Христо Бардуков, който от близо месец е началник на отдел „Образование, култура, социални дейност и спорт“.

Бардуков, който бе дясната ръка на сегашния председател на Общинския съвет Георги Пинелов от ПП МИР по време на изборите, сега е натоварен от кмета Тихомир Янакиев да направи пълна проверка на спортните клубове и всички социални услуги в общината.

Припомняме, че новият градоначалник завари Созопол във финансов колапс – с 22 млн. кредит и 5.3 млн. неразплатени задължения.

Христо Бардуков е започнал от инспекция по детските градини, където в последните няколко години бяха наляти много публични средства, за да се ремонтират.

Налице са първите данни за смущаващи нарушения, заяви Бардуков, като показа много снимки и документи.

Най-фрапиращи са в ремонтираната детска градина в Атия. Според него има злоупотреби не само при строителните дейности, но и при закупуването на пособията за децата. Т.нар. игра „Пчеличка“ била фактурирана по 250 лева, а без търговските отстъпки същата игра, се продавала за 120 лева, подчерта Бардуков. Купени са десетки такива игри за цялата община.

В друга детска градина имало фактуриран и фритюрник за 400 лева, който струвал най-много 100 лева, както и микровълнова печка за над 700 лева, продавана в магазините няколко пъти по-евтино.

Имало закупени и 10 етажерки за съхранение на стоки в забавачниците. Те струват на общината по 500 лева, а цената им във всеки голям хипермаркет, не прехвърля 100 лева, заяви Христо Бардуков.

Текст и снимки: meduzata.com

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови