Митрополит Иоаникий: Премахнете плочата в прослава на Шри Чинмой от Созопол

Общинските съветници от ГЕРБ в Созопол настояха публично в срок до 3 дни да бъде премахната плочата, свързана с организацията „Шри Чинмой Център“.

Тя беше тържествено поставена от кмета Тихомир Янакиев (БСП) и председателя на Общинския съвет Георги Пинелов в центъра на град Созопол, посочват от пресслужбата на партията. От ГЕРБ разпространиха днес и писмо от Сливенския митрополит Иоаникий.

В него той пише, че е получил тревожни сигнали от граждани на Созопол, свързани с поредица съвместни събития между Община Созопол и организацията на Шри Чинмой. Общинските съветници от ГЕРБ също сезираха митрополита.

В писмото до кмета Янакиев, с копие до общинските съветници, Негово Високопреосвещенство Иоаникий изказва своите притеснения, че:

„На централната алея в града, в непосредствена близост с православните храмове и светите мощи на св. Йоан Кръстител, е поставена паметна плоча с цитат, рекламиращ името и идеите на сектантския водач Шри Чинмой.

20 деца, техни учители и родители са били въвлечени в тази проява, без те да са били предварително уведомени кой стои зад инициативите“.

Митрополитът се обръща към кмета с думите:

„Уважаеми г-н кмете, сектите и култовете по целия свят постоянно използват образователни, културни, социални, миротворчески и спортни инициативи за пропагандиране на идеите и личността на своя духовен водач. В случая целта е същата – обществеността на град Созопол и особено децата и младежите да чуят за Шри Чинмой, а в последствие по-задълбочено да се поинтересуват от неговата личност и да се превърнат в негови последователи и членове на сектата“.

От Православната ни църква обясняват, че в много държави култът към Шри Чинмой и неговите организации са считани за опасни и са включени в списъците на сектите, притежаващи характеристики на тоталитарни религиозни общности. В своите книги Шри Чинмой принизява семейната институция и напада християните, като уронва престижа на светата ни Православна църква.

„В името на доброто бъдеще на младото поколение и в съответствие с националните и духовни устои на нашето общество настояваме пропагандирането на сектантските инициативи да бъде прекратено и да бъде премахната паметната плоча на Шри Чинмой от централната алея на град Созопол. Тази плоча считаме за поругаване светостта на нашите духовни чада“, пише Митрополит Иоаникий.

 

Коментари   

#1 Leanna 26-11-2023 23:23
May I simply just say what a comfort to find an individual who
truly knows what they are talking about online. You actually understand how to bring an issue to light and make it important.

More and more people have to read this and understand this side
of the story. I can't believe you're not more popular since you surely possess the gift.


Stop by my web-site online pharmacy: [censored]url
Цитиране

Добавете коментар


Защитен код
Обнови