От ДБ за Алепу: Човекът, издал разрешителното, е станал директор на РИОСВ 

Човекът, който е издал разрешението за строеж на "Алепу вилидж", е повишен от министъра на околната среда Емил Димитров-Ревизоро в директор на РИОСВ. 

Това става без конкурс и в нарушение на устройствения правилник на МОСВ, твърди бургаският общински съветник на "Демократична България" Димитър Найденов, който е и кандидат за депутат в листата във 2 МИР. 

"Тази история е много позната. Седи си една калинка. Измисля всякакви манипулации. Чуди се как да помага на хора, близки до управляващите. Тази калинка веднага бива издигната без конкурс, за да е тиха и зависима. Да може да извършва по-широк кръг услуги в интерес на управляващите", обобщи ситуацията съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов. 

Найденов посочи, че "след 9 месеца протакане", прокуратурата е обжалвала решението на РИОСВ за строеж на комплекса край Созопол, станал известен заради "подпорната стена". 

Заради статута на терените, където трябва да е комплексът - в рамките на европейската мрежа защитени територии НАТУРА 2000, е било задължително провеждането на ОВОС. От май, 2020 година, прокуратурата атакува строителните разрешения, но не и самото разрешение на РИОСВ. 

На 22 февруари, 2021 година все пак прокуратурата е внесла протест в Административния съд в Бургас по същество - да бъде обявено за незаконно разрешението от РИОСВ-Бургас. 

"Това е предпоследната стъпка към премахването. Не спирането, а премахването на строежа и възстановяването на терена, какъвто е бил преди това. Но ние няма да спрем да питаме. Прокуратурата ще потърси ли отговорност от служителите, които са допуснали това безобразие в две защитени зони от НАТУРА 2000?", попита Найденов. 

"Както обикновено, когато се вдигне шум, идва спасителната бригада – прокуратурата. Тя обаче има за цел не да спре, а само да отложи процесите. Хората да си отдъхнат, да забравят, да минат няколко месеца. След това да кажат: Те преиздадоха строителните разрешения и вече всичко е законно", твърди Христо Иванов. 

Иванов и водачът на листата на "Демократична България" в Бургас Ивайло Мирчев обаче не смятат, че битката е спечелена. Според тях от административния съд може да се очакват всякакви изненади или по-скоро "не се очакват изненади", щом са засегнати интересите на управляващите.

 

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови