Созопол отпадна от списъка на финансово затруднените общини

Общо 12 са общините с финансови затруднения към края на 2020 г. Това сочи анализ, публикуван на сайта на Министерството на финансите.

Девет са общините, които отговарят на три или повече критерия по Закона за публичните финанси, за да се класифицират като общини с финансови затруднения през 2021 г. въз основа на данните от годишните отчети за касовото изпълнение на бюджетите им. 

Това са Симитли, Белоградчик, Брегово, Димово, Балчик, Белово, Велинград, Септември и Доспат. Техните просрочени задължения възлизат на близо 40 млн. лв.

Като общини с финансови затруднения се определят обаче и Хисар, Николаево и Чирпан заради задължения към доставчици в размер на общо 22,2 млн. лв.

Общините, които отпадат през 2021 г. от негативния списък, са Струмяни, Созопол, Аврен, Добрич, Кърджали, Кочериново, Сапарева баня, Неделино, Чепеларе, Минерални бани и Стамболово. Счита се, че приетите от тях планове за оздравяване са довели до положителни резултати.

Общините отличници пък са Челопеч, Девня, Чавдар, Столична община, Маджарово, Угърчин, Венец, Ямбол, Божурище, Пловдив, сочи анализът на МФ.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови