Министър Личев: Стената на Алепу трябва да бъде съборена, не само тя

Стената на Алепу трябва да бъде съборена. Разпоредил съм по най-бързия начин да бъде издадена заповед Алепу и Карадере да бъдат обявени за защитени зони.

Това обяви министърът на околната среда и водите Асен Личев в ефира на Нова телевизия. Личев определи ситуацията като "престъпно смешна" и категорично заяви, че т.нар. подпорна стена не може да е подпорна и че трябва съвсем различно съоръжение, ако ще се укрепва брегът.

Той поясни, че по законите на МРРБ и ДНСК трябва да се търси първо отговорност от този, който е построил подпорната стена. Реално той трябва да го разруши, добави той.

"При издаване на разрешително за подпорната стена са участвали Басейнова дирекция и РИОСВ. Ако те са действали законосъобразно, а се е получил незаконен строеж, значи има служебно престъпление. Ако са отхвърлили изискванията на екологичните закони и е издадено разрешително, пак има служебно престъпление. Когато се направи проверка, ще се установи колко случая са".

Аз съм в процес на подготвяне на една заповед за временно ограничение на вноса на отпадъци от определени страни, които не са членки на ЕС, заяви още Личев. Министърът съобщи, че утре ще бъде представена "Зелената книга" в МОСВ.

Припомняме, през февруари бившият вече инвеститор на "Алепу вилидж" обяви, че ще обжалва решението на съда от 18 февруари, според което разрешителното за строеж на "подпорния хотел" е нищожно.

Случаят със строежа на плаж "Алепу" придоби отново широк обществен отзвук през лятото на 2020 г. след протести на еколозите, след като вече веднъж бе спрян през пролетта на 2019 г.

Екозащитници изразиха предположение, че свлачището на плажа е било активирано умишлено, за да има претекст за изграждането на брегоукрепителното съоръжение, което обаче съмнително прилича на хотел. От Камарата на геодезистите определиха въпросната конструкция като гавра със закона.

След извършени проверки стана ясно, че в местността "Алепу" са били предвидени не един, а 23 строежа.

От миналия месец курортният комплекс "Алепу Вилидж" вече е с нов инвеститор, след като "Главболгарстрой" се оттегли от проекта.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови