Вижте проекта за реконструкция на Стария Созопол /снимки/

Амбициозен проект ще реконструира култови места от Стария Созопол, а общественото обсъждане бе проведено тази вечер в читалище „Отец Паисий-1896“.

Проектът обхваща читалището, Археологическия музей, амфитеатъра, северната пешеходна алея, площада с базара, разкопките до църквата Св. Георги Победоносец, атракционна зона на нос Скамний до художествената галерия, автогарата.

В разработката участват главният архитект на общината Радост Георгиева, театралният режисьор Тодор Димитров и инж. Анастас Кънев.

За първи път проектът беше представен в края на 2019 г. От тогава досега той претърпя доста промени, не само заради предложенията по време на общественото обсъждане тогава, но и заради ковид кризата. 

В момента около 4 милиона лева се предвижа да бъде стойността на целия проект, съобщи кметът на Созопол Тихомир Янакиев. 

"Финансирането в този проект се състои от два компонента. Единият е безвъзмездно финансиране от около 2 млн. лв. Вторият компонент е финансов инструмент, вид заем, който е дългосрочен - 20 години, с около 1 % лихва, който също е около 2 млн. лв.", обясни Янакиев.

Ето и обектите, предзидени за реконструкция по проекта:

1. Адаптация и експониране на археологически структури и преустройство на сутерен на сграда и прилежащи подходи на читалище „Отец Паисий-1896“ и Археологически музей-Созопол в УПИ II – за читалище, музей и параклис, кв.146 по ПУП-ПР на гр. Созопол

Разкрити са артефакти и ще бъде направена еспозиция в подземието на читалището, зад стъклена стена, обясни арх. Радост Георгиева.

2. Ремонт и благоустройство на Амфитеатър „Аполония“, прилежащи подходи, улици и пространства при площад „Хан Крум“ и експониране на част от Южна крепостна стена в кв. 145, 146 и 148 по ПУП-ПР на гр. Созопол

В този исторически аспект, Созопол е най-романтичният град по цялото Черноморие, сподели инж. Анастас Кънев.

3. Реконструкция на северна пешеходна алея

Северната пешеходна алея в античния град е връзката между нос Скамний и Северната кула. Алеята винаги е била съществуваща, но през последните 10 години е разрушена. 

Искаме да я изградим в същия или сходен вид. Малко останаха местата, където човек може да се разходи в Созопол, без да минава покрай маси, допълни инж. Кънев.

До разкопките на нос Скамний е предвидена наблюдателна площадка с формата на мида, по стар проект, от който може да се взаимства, уточни арх. Георгиева.

4. Реконструкция и устойчиво развитие на Античен и християнски комплекс в УПИ XI – за озеленяване, кв.18 по ПУП-ПР на гр. Созопол, и прилежащи подходи от ул. „Кирил и Методий“ и ул. „Аполония“

Става дума за разкопките до църквата Св. Георги Победоносец, съобщи театралният режисьор Тодор Димитров, който се е включил в проекта.

Идеята, стъпва на три основни принципа – безопасност, функционалност и естетичност.

„Безопасност, защото сега много от зидовете са подкопани, застрашени от срутване. Функционалност, защото е културно-исторически паметник, стремим се да разширим тази функционалност – културен център, в който да се провеждат различни събития – концерти, изложби, пърформанси и т.н. Естетичност, защото сега е в крайно неугледен вид“, обясни Тодор Димитров.

Предложението е пространствата, които са в античен пласт и са в голяма дълбочина, да бъдат затворени отгоре с подово стъкло, по което да може да се ходи.

5. Изграждане на открита културна атракционна зона на нос Скамний, реставрация, адаптация и експониране на църква от XII-XIII в., паркинг, паркоустройство и благоустройство в УПИ XIII – за художествена галерия и изложбена зала, XIV – за компл. обслуж. и трафопост, XV – за кафе-сладкарница и прилежащи площи в кв.3 по ПУП-ПР на гр.Созопол

„Целта е да наситим Стария град със средища за култура. Ще има Арт кафе – зона на открито. При активния туристически сезон – отново със сглобяеми елементи. Ключово място за Страия град е нос Скамний – да отдъхнем, да обмислим преживяванията си. Място, където се опитваме да отворим хоризонта.

Галерията сега се пада встрани, трябва да я поставим отново на пътя“, обясни Тодор Димитров.

6. Благоустрояване на площадно пространство с открит базар с временни търговски обекти и обществена тоалетна в УПИ IV, кв.147, м. Провлака – връзка между стар и нов град Созопол.

Ще бъдат обособени пешеходни алеи с озеленяване типично за морския климат, разказа арх. Радост Георгиева.

Ще има три търговски обекта – общински пазари – предлагащи местни производства – например рибен магазин .

Сградите ще са по 100 км.м площ, тип хале, архитектурата в ансамбъл с новата автогара.

Ще има открит и закрит пазар с унифицирани сергии

Ще се обособи ново площадно пространство – места за отдих, разходка и пазар. Предвидено е и малко кафене за срещи и отдих след обиколка на магазините и пазара.

Ще има паркиране на такситата в близост.

ОЧАКВАЙТЕ ОЩЕ - ЗА НОВАТА АВТОГАРА И ЗА ПРОЕКТИТЕ

Текст и снимки: meduzata.com

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови