Правят техническа експертиза за събаряне на строежа на Алепу

Дирекция за национален строителен контрол възложи на Центъра за научни изследвания и проектиране към Университета по архитектура, строителство и геодезия да изготви техническа експертиза за премахване на незаконния строеж в местността „Алепу".

Експертите на УАСГ трябва да определят обема на строително монтажните работи, които могат да бъдат премахнати без това да предизвика свличане на земна маса, аварии или щети.

С тези действия започва прилагането на разпоредбите от Закона за устройство на територията за премахване на извършеното незаконно строителство в изпълнение на решението на Върховния административен съд, съобщават от ДНСК, цитирани от БНТ.

Експертизата е първата стъпка за премахване на незаконното строителство на „Алепу". Тя ще включва обследване на състоянието на конструктивните съоръжения, както и независим технически анализ на масива и на изградените съоръжения, базиран на теренни и ситуационни данни.

Строежът има два етапа. Първият представлява укрепване на свлачището, а вторият е изграждане на курортен комплекс. 

Именно заради това са необходими експертиза и анализ на специалисти със знания в областта на земното строителство, конструкции и безопасност, както и становища от „Геозащита" ЕООД, поясняват от ДНСК.

Съгласно нормативната уредба разходите по премахването са изцяло за сметка на възложителя на строежа.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови