Съдът: Министър незаконно е отказал да даде съгласие за «подпорната стена» на Алепу

Върховният административен съд (ВАС) обяви за незаконосъобразен отказа на предишния служебен министър на регионалното развитие Иван Шишков от 3 февруари за издаване на предварително съгласие за "подпорната стена" на плажа Алепу, съобщи "Капитал".

С решението си ВАС задължава министъра на регионалното развитие да се произнесе отново по преписката с указанията на съда. Министерството ще трябва да плати и адвокатския хонорар от близо 4700 лв., платен от жалбоподателя по делото "Бриз 2000" ЕООД, собственик на имотите до плажа, върху които е предвидено строителство в свлачищни райони на курортен комплекс "Алепу - Бриз вилидж".

Председател на тричленния съдебен състав и докладчик по делото е бил бившият председател (2010 - 2017 г.) на ВАС Георги Колев. Съдебното решение е било обжалвано в срок от регионалното министерство, като първото съдебно заседание пред петчленния състав е насрочено за ноември.

През септември 2018 г. общината в Созопол издава разрешение за строеж в свлачищен район на два етапа - укрепителни дейности и след това курортен комплекс. По закон обаче строителство на сгради и съоръжения в свлачищни райони се разрешава след издаване на предварително съгласие от министъра на регионалното развитие.

През февруари Шишков е подписал отказ, като се е мотивирал, че представеното разрешение за ползване на обекта, издадено от началника на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК), е нищожно. Министърът се позовава на окончателно решение на ВАС от ноември 2021 г. за нищожност на разрешението за строеж, издадено през септември 2018 г. от главния архитект на община Созопол, с мотив, че това води до нищожност и на следващото разрешение.

Според съда обаче министърът няма правомощия да посочва дали даден административен акт е нищожен. Това може да каже само съдът, а няма данни разрешението да е обжалвано и да има влязло в сила решение, поради което съдът го приема за стабилен административен акт.

Съдът отхвърля искането на регионалното министерство да обяви разрешението за нищожно по това дело в рамките на косвения съдебен контрол за валидност на административен акт.

Освен това в мотивите си съдът изрично заявява, че в аргументите си за отказа министърът незаконосъобразно е приел, че укрепването на свлачище "Алепу Вилидж" е незаконен строеж, като се е позовавал на съдебните решения за прогласяване на нищожност на разрешението за строеж.

Проектът "Алепу вилидж", който първоначално беше представен като строителство на "подпорна стена", която трябва да предотврати последиците от активирало се свлачище, беше започнат от "Главболгарстрой", която често печелеше големи обществени поръчки в пътното строителство по времето на управлението на ГЕРБ. От фирмата обаче решиха да се оттеглят от строителството няколко месеца след началото на сагата заради "негативна кампания и отрицателен обществен отзвук", свързани с изграждането му.

Впоследствие проектът "Алепу вилидж" беше купен от фирмата "Блек Сий Фемили Резиденс". ДНСК възложи на 15 март 2022 г. техническа експертиза на Университета за архитектура, строителство и геодезия (УАСГ) за събаряне на незаконния строеж. Развитие по темата няма и до днес.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови