Земята под подпорната стена на Алепу с нов собственик

Фамилията Караненови от Бургас, които имат хотелиерски бизнес, са новият собственик на терена под подпорната стена.

Междувременно съдът отмени заповед за отказ на регионалния министър да се строи до Алепу.

Обектът до Шофьорския плаж е затънал в съдебни процедури, които са вследствие на неадекватни институции.

"Подпорна стена с наченки на хотел." Така Иван Шишков, бивш регионален министър в служебния кабинет на Гълъб Донев, нарече иронично небезизвестния проект на Шофьорския плаж пред "Капитал". Стената, в която се виждат отделени помещения, уж бе построена, за да укрепи свлачището до блатото Алепу, но на практика е първият етап от изграждането на комплекс. 

Краткият телефонен разговор с Шишков е по повод последното решение на Върховния административен съд (ВАС) от юни. Тогава магистратите отмениха негово решение да откаже да съгласува строителство в терените зад подпорната стена на Шофьорския плаж. 

Противно на усещането, което оставиха заглавията у мнозина, строителството на хотел не е узаконено и засега не продължава. Все пак обаче нещо къкри около възможността там да се появят хотели. Два дни преди да излезе решението на съда, фирмата "Алепу вилидж", която притежава земята под подпорната стена, става собственост на бургаската хотелиерска фамилия Караненови. Те заедно с "Главболгарстрой" са в главни роли като собственици там, а инвеститор е общински съветник от Приморско с неясен интерес.

Около парцелите при блатото Алепу се е заформил порочен кръг от съдебни дела заради предишни неадекватни административни процедури отпреди 2020 г. (основно по времето на управлението на ГЕРБ). Към момента нито ДНСК може да събори подпорната стена, нито е ясно какво би се случило след това, а междувременно прокуратурата в Бургас продължава да обжалва актове, в случая - разрешението за ползване на укрепителния хотел.

ВАС: тука има, тука нема

Ако върнем лентата на съдебната сага малко назад, ще стигнем до решение на Административен съд - Бургас, от 2021 г., потвърдено впоследствие от ВАС. Магистратите обявиха разрешението за строеж на брегоукрепителното съоръжение, т.е. "наченката на хотел", от 2018 г., за нищожно. 

Тогава кмет е още Панайот Рейзи, а главен архитект на Созопол, издал разрешението - Светлозар Рашков. През февруари 2020 г. обаче ДНСК въвежда първия етап на строежа (вторият си е хотелски комплекс), а именно - " укрепване на свлачище "Алепу вилидж", в експлоатация. Шеф на ДНСК по това време е Иван Несторов, който сега е директор на камарата на строителите.

Дата по дата: Как Шофьорският плаж е сдоби с Алепу

На 3 февруари 2023 г. Иван Шишков в ролята си на служебен министър на регионалното развитие и благоустройството издава заповед, с която отказва да съгласува изграждането на обект комплекс "Алепу - Бриз вилидж". По закон министърът трябва да се произнесе, когато става въпрос за строителство на сгради и съоръжения в свлачищни райони. 

Съдебен състав с председател Георги Колев на първа инстанция и състав с председател Таня Радкова на втора обаче отменят заповедта и я връщат за ново разглеждане на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ). Колев оглави Софийския градски съд и впоследствие ВАС в първия мандат на ГЕРБ. Радкова пък бе начело и на състава, отменил заповед за премахване на оранжерия в сараите на Ахмед Доган.

През лятото на 2015 г. брегът се терасираше, но по това време от ГБС успокояват неведнъж, че това е брегоукрепване - територията става жертва на свлачище. Към онзи момент не се отваряше дума за хотел.

През лятото на 2015 г. брегът се терасираше, но по това време от ГБС успокояват неведнъж, че това е брегоукрепване - територията става жертва на свлачище. Към онзи момент не се отваряше дума за хотел. Фотограф : Надежда Чипева

От МРРБ обясниха за "Капитал", че на практика съдът не е възприел тяхната теза, че разрешението за ползване е нищожен административен акт, тъй като е издадено въз основа на нищожно разрешение за строеж. "Приел е (ВАС - бел. ред.), че разрешението за ползване е самостоятелен акт, за който при липсата на оспорването му пред съд е породил правни последици", пишат от ведомството. Адв. Иван Велов коментира пред "Капитал", че доводът на съдиите му се струва странен, но с уговорката, че не е запознат в детайли с текста на разрешителните.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови