Созополски рибари уловиха бойна заградна мина

Потребителски рейтинг: 0 / 5

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Рибарски кораб изтеглил с мрежите си морска мина от Созополския залив, съобщиха от пресцентъра на Военноморски сили – Бургас. Созополските рибари останали изненадани, когато заедно с богатия улов от мрежите се изтъркулила бойна заградна мина,родно производство,която е била на въоръжение в Българския флот до 90-те години на миналия век.

 

Мина Б-38 е призната като изключително постижение българската техническа мисъл. Тя е изобретена от капитан-лейтенант Минчо Острев през 1936 г. като Б-36 и по-късно подобрена. По време на Втората световна война само в операционната зона на Черноморския флот са поставени 1888 мини на площ от 510 кв. морски мили.През 1948 година са обезвредени  1277  морски заградни  мини в българските териториални води. По-голямата част са откривани и унищожавани през годините, но в Бургаския и Созополския залив все още се намират останали мини.

Откритата в Созополския залив мина е обезвредена от групата за разузнаване и унищожаване на невзривени боеприпаси и морски мини от военноморска база – ВМС, като боеприпасът е спуснат на морското дъно и унищожен, в зона безопасна за корабоплаването – в Южен Поморийски залив.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови