С маски и качулки протестират срещу ромската престъпност в с. Дебелт

Потребителски рейтинг: 0 / 5

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

" Долу циганската престъпност" скандират младежи от Организацията за защита правата на българските граждани.

 

Жители на село Дебелт излязоха на протест в защита на петокласника, който бе изнасилен от по-голям с три години ученик в местното училище. Наложи се полицейска намеса, защото протестиращите са искаха да щурмуват ромската махала.

Насилникът – е осмокласник от ромски произход, учил в същото училище - Антон Страшимиров". Сексуалното посегателство е извърпшено в тоалетна на учебната сграда.

След като стана ясно, че насилникът е ром, към протеста на жителите се присъединиха и младежки от Организацията за защита правата на българските граждани.

Част от тях носха на протеста български знамена, други били с маски и качулки. Те заявиха пред медиите, че са в селото, за да изразят гражданската си позиция, а не да провокират етническо напрежение. Протестиращите скандираха "Долу циганската престъпност".

Родители на съученици на пострадалото дете, заявиха, че в училището побоищата и нередностите са ежедневие. Те многократно са подавали сигнали до директорката Таня Вангелова, но мерки не били взети. До училищната дирекция имало много сигнали за побои над ученици от роми, които учат в същото училище.

С изнасиленото дете работят психолози. Насилникът е осмокласник. Той е изключен от училище. От регионалния инспекторат на образованието в Бургас казаха, че в селското училище тече проверка. Към момента са открити редица нарушения - липса на пропускателен режим в училището, механизъм за работа за деца в риск, мерки за сигурност, както и за реакция при подобни тежки инциденти.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови