Най-големият фотоволтаичен парк в България е под въпрос

Областният управител на Бургас Пламен Янев се срещна с жители и собственици на имоти в четирите села в Община Средец, където има инвестиционно намерение за фотоволтаичен парк. 

Плановете са той да е на територия от 8 200 дка, за което Общинският съвет прие решение да промени предназначението им от обработваеми ниви и пасища, в подходящи за съответната инфраструктура терени. Решението е спряно, след като областният управител го обжалва пред съда.

Срещите в селата Светлина и Дюлево, където са и по-голямата част от земите, планувани за поставяне на фотоволтаици, преминаха при голям интерес. 

Пламен Янев поиска да чуе от първо лице какви са притесненията на хората, защото фирмата-инвеститор уверява, че всички жители са съгласни, а в същото време той е получил подписка от близо 300 души, които се обявяват против подобна инвестиция. 

Хората от селата Орлинци и Суходол са съгласни да се реализира проектът, но при условие, че процент от сумата ще бъде разпределян директно към тях. Жителите на село Светлина изразиха много притеснения относно проекта. Според тяхната информация, селото ще обградено от двете страни с фотоволтаици, залепени до дворовете на къщите.

На срещата в село Светлина стана ясно, че в обхвата на проекта попадат  пасища, за които има дългосрочни договори и в които са вложени много средства за почистване и поддържане. Все пак, в края на разговора, хората споделиха, че има парцели, които са достатъчно далеч от селото, не се ползват, и ако инвеститорът реши да строи там, биха обсъдили едно такова ново предложение.

Населението на село Дюлево казаха, че при тях не е имало среща с инвеститора и Общината и не са наясно с детайли от проекта. Голяма част от местните се занимават с животновъдство и пчеларство и според тях, освен че ще се наруши чистотата на природата, хората ще загубят поминъка си.

„Много е важно една инвестиция да е максимално добре приета от местното население. Тя трябва да подпомага съществено живота им, да не пречи на техния поминък и начин на живот. Общината и инвеститорът трябва да постигнат по-голяма прозрачност при това инвестиционно намерение, да се коригира проектът, така че да получи масово одобрение. И това ще е в полза както на жителите , така и на самия инвеститор“, подчерта областният управител.

Областният управител се ангажира да постави други въпроси пред кмета на Община Средец и пред представители на „Български пощи“, а именно – лоша инфраструктура, проблеми с водоподаването и сметосъбирането, както и с пощенските услуги.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови