Министър Василева: Средец е вече 100% с канализация

Стойността на инвестицията за доизграждането на канализацията и реконструкция на водопроводната мрежа в Средец е на стойност 10 млн. лева.

Това съобщи министърът на околната среда и водите Ивелина Василева, цитирана от Фокус. Тя допълни, че това е най-мащабната инвестиция досега. С нея на 100% цялото населено място е покрито с канализация.

"До този момент 30 % от тях са били със септични ями и с невъзможност в този век да ползват модерни ВиК услуги”, каза Василева.

Проектът е изпълнен успешно и това дава възможности за по-добри условия за живот и развитие на населеното място. Тя обяснява, че благодарение на новоизградената канализация сега всички отпадни води се събират и отиват в пречиствателната станция, където се пречистват. И по този начин се гарантира това, че не се замърсява река Средецка, което пък се влива в езеро Мандра, допълни министърката. Тя обясни, че изградената мрежа означава по-малко разходи както за дружеството, така и за хората, защото така не се допускат загуби на вода в амортизираната част на мрежата.

Проектът се финансира по ОП „Околна среда 2007-2013“. Василева обясни, че в предния програмен период над 2,5 млрд. са били отделени за водни проекти. Тя информира, че ресурсът на новата програма е 3,5 млрд.

„Ще продължаваме да инвестираме в т.нар. базисна инфраструктура. И водните обекти и проектите за депа за преработка на отпадъци са много важни за държавата ни. Важни са и за запазване чистотата на природата. Така и децата и бъдещите поколения ще живеят по-добре и ще се радват на здравословна среда на живот”, обясни Василева. Тя припомни, че оперативната програма вече е одобрена от ЕК. Според нея тези 3,5 млрд. лева са на разположение на България да инвестира в по-чиста природа, по-добри условия за живот. Над 2 млрд. и 300 млн. лева от отпуснатите средства пък ще бъдат инвестирани специално във водния сектор.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови