Запорираха заплатата на бившия кмет на Сунгурларе Георги Кенов, искат от него 200 000 лв.

Фалиралата верига магазини „Европа“, свързвана с енергийния бос Христо Ковачки, търси дълг от 200 000 лева от бившия кмет на Сунгурларе и настоящ общински съветник от Български демократичен център /БДЦ/ д-р Георги Кенов, съобщи burgasinfo.com.

Парите, по думите на самия Кенов, са отпуснати от търговска верига за финансиране на кампанията на БДЦ за местните избори през 2015 г., на които той се яви като кандидат за градоначалник, но изгуби след балотаж.

Частен съдия-изпълнител вече е наложил запор върху заплатите му. Възбраната, до пълното изплащане на дължимата сума от 200 000 лева, плюс лихвите от точно 12 155 лева, е поискана „Европа“АД с управител Гергана Дончева, по това време член на Националния изпълнителен комитет на Български демократичен център.

Така, на практика, д-р Кенов остава без възнаграждения от дейността си в местния парламент, и от лекарската си практика.

„Добре, че имам толкова години лекарски стаж и авторитет, и всичко... Сега работя по 500-600 часа на месец. Можете ли да си представите за какво става въпрос. 15 нощни дежурства давам. В Карнобатската болница давам 8, в Бърза помощ - 24-часови дежурства, имам джи –пи практика, 4-5 села обслужвам, работя по една европейска програма в община Стралджа за забременяването. Общинският съвет ми дава 300 лева. Около 5 000 лева докарвам, но всичкото ми го вземат“, споделя д-р Кенов.

Средствата са усвоени на 20 транша – с 20 записа на заповеди по 10 000 лева, установи репортерска проверка. Документите са от 2015 годината - на изборите, разписани са и от сина на д-р Кенов - Стефан,който към онзи момент е депутат от Български демократичен център и съпредседател на същата политическа партия. Пред журналисти екскметът потвърди, че средствата са използвани за предизборната кампания на партията, която го издигна за кандидат – кмет, но недоумява, защо три години трябва да връща парите. Подобна договорка не е имало, твърди той.

„Това са парите, които ми дадоха за изборите. Но аз въобще не съм мислил, че ще ги връщам. Те бяха за финансиране на кампанията, организационни- за концерти, мероприятия, за застъпници, нали трябва да се плащат тези неща... То, хубаво искаш да участваш на избори, но това иска финансиране- застъпници, концерти, мероприятия, работи, бензини... Това са пари и пари едни избори“, заяви д-р Кенов.

Той посочва, че персонален натиск от партията не му е бил оказван. „Туй което знаем е , че лично партията нищо не иска. Дали са ни тези пари, и нищо не може да се направи... Аз не ги познавам. Единствената ми връзка беше сина ми с тях. Не им знам и адресите и не мога да се свържа с тях. Аз не съм и член на партията. Аз съм член на ДПС, мен Хафъзов /б.а. Хюсеин Хафъзов- бивш депутат от ДПС, понастоящем заместник- председател на ДОСТ / тръгна да ме изключва, но не успя...“

Д-р Кенов уточни, че собственоръчно е разписал документите, но по думите му, никой не му бил казал, че след това ще трябва да възстанови сумата. 

„Аз не ги познавам тези хора... Единствената ми връзка с тях беше сина ми... Тя една кампания така или иначе трябва да се финансира, и за изборите за общински съветници... те бяха два тура... Знаете, едни избори имат бюджет, но аз се подписах, когато ми ги дадоха и сега ще ми вземат и къщата и всичко... Тази вест ни дойде от невиделица.Аз съм във финансов колапс“, казва бившият градоначалник. „Аз не им знам и адресите и не мога да се свържа с тях, допълва той. 

И пред репортер на Дарик в прав текст заяви: Направо ме заклаха жив. Всички ме смачкаха... Разбирате ли за какво става въпрос.... По едно време мислех да се самоубия, но така няма да решим нещата... „

Репортерска проверка установи, че запор е наложен единствено върху възнагражденията на бившия кмет. Възбрана върху заплатата на сина му, въпреки че по закон двамата носят солидарна отговорност за дълга, няма как да бъде наложена на сина му, тъй като въпреки, че е юрист по професия Стефан Кенов официално не работи.

„В момента синът ми е в началото на кариерата си като адвокат. Знаете, в един малък град, колко може да припечелва един човек като адвокат. И той има семейство, как ще ми помогне с парите. Той няма никакви доходи. Има син-8-9 годишен, жена му не работи... Въобще сме жив зян... Аз няма да издържа да плащам тези заеми... Другият вариант е да си оставя къщата и да я вземат. Пък ще живея на квартира. Това е благодарността на българина“, казва д-р Кенов.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови