Собственик на хотел в Ахтопол осъди EVN

Съдът отмени фактура за над 9 хил.лв.

Собственик на хотел в Ахтопол осъди EVN за неправилно начислена сума за ток и сега енергопреносното дружество ще му върне на 9 хил.лв. неправилно фактурирана сума.

Това е решението на Бургаския районен съд, излязло преди броени дни.

Делото е образувано по искова молба на „Йорд-97” ООД.  

На 11декември 2014 г. служители на EVN са извършили проверка на електромера на хотела в Ахтопол, установили са грешка, демонтирали са устройството и са го изпратили за изследване в Български институт по метрология /БИМ/. Експертизата установява, че електромерът не съответства на метрологичните и техническите изисквания, тъй като е отчел по-малко от реално консумираната електроенергия.

Проверката обаче е била извършена и констативният протокол от нея е съставен без да присъства представител на „Йорд-97” ООД, което е законовото изискване.

Според EVN нефактурираната електроенергия е 104 696 KWh за периода 11.06.2014 г. – 11.12.2014 г. и е на стойност 9 037,58 лв. с ДДС. За това количество електроенергия е издадена е фактура, а хотелиерът е платил. След това обаче е завел делото.

Електромерът се намира извън хотела и достъп до него имат само служители на ЕВН. Освен това монополистът е нарушил закона, след като е извършил проверката в отсъствието на представител на фирмата, пише в исковата молба.

Съдът реши, че ЕВН незаконно е начислила сумата и трябва да я върне с лихвите и разноските по делото.

Автор Ирина Генова

Добавете коментар


Защитен код
Обнови