Вижте проекта на площада на Царево

Седем архитекти живяха 1 месец в Царево, за да измислят решението на центъра

Мащабната реконструкция на площада в Царево започва през септември. Това съобщи за burgasdream.com кметът на най-южната морска община Георги Лапчев. 

За да бъде решението най-доброто, проектантите са живяли един месец в Царево, сподели градоначалникът.

„Предвид туристическата ни насоченост, градът от десетилетия заслужава да се сдобие с ювелирен изящен център, който да носи характера и духа на Южните морета“, обясни Лапчев. 

Центърът ще претърпи цялостна промяна, с която ще се промени обликът на града. Има разрешение за строеж, ще се играят процедурите за избор на изпълнител. Очаква се строителството да започне около 15 септември.

Цената е от порядъка на 2 млн.лв.

С реализирането на проекта за ново площадно пространство ще се завършат останалите изпълнявани и вече изпълнени проекти за цялостна организация на зелената система и паркови пространства в град Царево, превръщайки ги в една архитектурна система.

В момента се правят последните поправки на първоначалния вид. Защото отначало площадът е щял да бъде много по-наситен с детайли. Сега ще бъде също много красив, истиски шедьовър, убеден е кметът. 

„Идеята е не да сменим плочките, да сложим лампи и няколко нива. Идеята е площадът да е съобразен с всички необходимости на обществото, както и с историята на архитектурата.

Моето задание беше да има типичната българска архитектура, но и съвременно звучене - да е като нещо между Хърватия и Южна Франция, но да не забравяме, че сме в България“, разказа Георги Лапчев.

Проектът е готов още преди 4 години, но от тогава досега някои условности са се променили и затова сега се актуализира.

Ето какво сподели кметът Лапчев за burgasdream.com:

Накарах тези 7 архитекта от ZOOM Studio, които работиха по този проект 1 месец да живеят в Царево. Те бяха тук 15 дни през есента и 15 дни през същинското лято. Тяхното работно място беше площадът. Те седяха на пейките, гледаха, говориха си с хората – местните и туристите. Гледаха къде са местата, където хората пресичат тревните площи. Питаха хората защо минават от там, а не по плочопътеката например. Гледаха през нощта коя част трябва да бъде осветена и коя с приглушена светлина. Къде и защо трябва да има акцент. 

Всичко това вървеше в един дебат в моя кабинет. Коментирахме и чисто технически неща – да премахнем или оставим канализацията, как трябва да бъдат реконструирани съседните части. Съставихме един огромен доклад, на базата, на който те направиха едни визуализации, а тях изложихме в експозиция за хората. Така се получи нещо като обществено обсъждане.

Хората започнаха да дават предложения. В цялото това говорене имаше части от добри идеи.

След което архитектите се прибраха и направиха първоначалния проект. Има една скулптурна група и хората пожелаха да има вода – езерце с лилии. Фонтан трябваше да има в централната част – интерактивен. Но видяхме, че тези сухи фонтани в морска среда не се държат добре -  заради влагата, заради това, че не могат да се обслужват. Това, което сега се промени е, че няма да има езерце около скулптурата, няма да има и сух фонтан. Ще има една водна скулптура, с водна площ около нея. 

ОЩЕ ПО ТЕМАТА ЧЕТЕТЕ ТУК!

Автор Ирина Генова

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови