Царево прави нов парк по трансграничен проект

Кметът на Община Царево инж. Георги Лапчев направи символична първа копка на поредния инфраструктурен обект по европейски проект. 

Проектът е с името „Зелен парк – Природа, релаксация и туризъм в Царево и Къркларели” е финансиран по Програма за трансгранично сътрудничество България – Турция 2014-2020,

съобщи strandjanews.com. 

Изпълнява се в партньорство с „ Къркларели 112 Клон на дирекция на държавните хидротехнически съоръжения”, Р.Турция. На събитието присъстваха още зам.-кметът Николай Христов, секретарят на Община Царево Мария Конярова, административният директор на фирмата изпълнител – „ Трансстрой еко” ООД инж.Йонко Георгиев, служители и граждани. Паралелно с това се проведе и пресконференция, на която беше представен проектът, целите и дейностите, заложени в него. 

„Започваме изграждането на нов зелен парк в град Царево, но тук ще бъдат съчетани както места за отдих, така и зони за развлечение за малки и големи. Едно от най-атрактивните места в парковата зона – ще има детска площадка с шахматни фигури, маси за шахмат и детска площадка за петанка. 

Всички алеи и подходи към парка ще бъдат изградени съобразно изискванията за достъпна среда и ще позволяват безпрепятствено придвижване на хора с увреждания, възрастни хора и колички с малки деца. Районът ще бъде привлекателен за семейства, хора, които обичат зелени площи и хора, които искат да се забавляват сред природата”, заяви кметът Георги Лапчев. 

Наличието на места за отдих, зелени площи и спортове привлича туристи и увеличава посещенията на граничните райони. Районът, в който изграждаме парка е много атрактивен и се намира в непосредствена близост до крайбрежната алея в района на Пристанище Царево, а изграждането на този парк ще създаде още едно предпочитано място за туристите и местните жители. 

Има обособени места за разходки, отдих и развлечения. Предвижда се разполагането на пейки, кубове за сядане и декоративно осветление, както и много места за игри и развлечения. 

С безвъзмездната финансова помощ по програмата ще се подобри градската среда, ще се увеличи привлекателността на региона като туристическа дестинация, чрез по-добро използване на природното наследство и развиването на зелени площи. Изпълнението на проекта ще засили трансграничното сътрудничество в туризма, използването на природно, културно и историческо наследство и свързаната с него инфраструктура. 

Стойността на проекта е 438 054.90 евро за двата партньора и се финансира на 100% от програмата. 

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови