Ще възстановяват крепостната стена в Ахтопол

Замислен е проект за възстановяването крепостната римска стена на Ахтопол. Това съобщи за meduzata.com кметът на община Царево Георги Лапчев.

„Археологическите разкопки приключиха и ще помислим за надземната част. Ще започнем възстановяването от Южната порта“, уточни кметът Лапчев.

В Бюджет 2018 г. са предвидени средства за проекта, както и за изпълнението му. Ще се кандидатства и с проект по Програмата за трансгранично сътрудничество.

Археолозите откриха изключително интересни  находки, които дават много ценна информация за най-ранните етапи от историята на античния Ахтопол. Тук най-големите видими следи са от късноантичната епоха. 

При разкопките са открити доказателства, че Ахтопол е тракийски град с много ранна дата на основаване. Тя е във втората половина на  2 хил. пр. Хр. ,  времето на Троянската война.

Това лято бяха намерени много артефакти - фрагменти от работена на ръка и на колело тракийска керамика от късната бронзова епоха и желязната епоха, фрагменти от гръцки съдове от 6-5 в. пр. Хр., от мегарски купи  от 3-2 в.  век пр. Христа,  фрагменти от рядко срещана луксозна римска керамика.

Текст: meduzata.com    

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови