Цвета Караянчева посети нестинарските игри в село Българи /снимки/

Всяка година в нощта на 3 срещу 4 юни в царевското село Българи се събират няколко хиляди души, които искат да наблюдават танца на нестинарите.

Още след обяд в центъра на селото се пали огън. Когато той изгори, жаравата се изравнява и върху нея тръгват нестинарите.

Самият ритуал започва около 21,30 часа. Преди това от конака са изнесени иконите на Свети Константин и Света Елена. 

По традиция ритуалът, който се съхранява само в Странджа, събра и тази година зрители не само от страната, но и от чужбина.

Председателят на Народното събрание – г-жа Цвета Караянчева също посети Нестинарския празник в село Българи.

Вчера тя беше посрещната от кмета на община Царево – инж. Георги Лапчев. По негова покана на събитието присъстваха още зам. министъра на културата г-жа Амелия Гешева, г-н Вълчо Чолаков – областен управител на Област Бургас, арх. Красимир Тодоров - директор на НИНКН, г-н Димитър Бойчев – областен координатор на област Бургас на ПП ГЕРБ, г-жа Диана Саватева – народен представител от ПП ГЕРБ, г-жа Ася Пеева – народен представител от ПП ГЕРБ. 

Сред гостите на традиционното шествие по случай деня на Св. Св. Константин и Елена, който е свещен празник за жителите на село Българи, бяха още кметове и общински съветници.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови