В Царево почетоха Деня на Тракия

Денят на Тракия и паметта на закиналите в Балканските войни беше почетен вчера в Царево с поднасяне на венци и цветя пред паметника на Георги Кондолов на централния площад в града.

Празничната програма продължи с откриване на гостуваща тематична изложба на РИМ Бургас „Българските бежанци в нашата памет. В изложбата са събрани костюми от Източна и Западна Тракия и Мала Азия. Те разкриват историята и трудния живот на българи и българки, носещи клеймото "бежанец" и останали в земите на Бургаско.

В информационни табла е поместена информация за историята на бежанските вълни в Бургаско и тяхната роля за формирането на етническия състав на населението по тези места.

В обръщението си към присъстващите кметът на Община Царево – инж. Георги Лапчев изрази почит и признателност към загиналите в Одринската епопея – 

„Длъжни сме да знаем и да помним кошмарните времена, в които нашите предци – бежанците от Източна Тракия, са оцелявали. Длъжни сме да съхраняваме историята и да не повтаряме нейните грешки. Не случайно казваме, че днешният ден е повод за гордост, защото само преди 106 г. Одринската крепост е считана за непревземаема, а е факт, че българската армия не просто я е превзела, а българите са спасили своите братя и сестри с непоклатима увереност и победоносен марш. Честит празник!“

Програмата продължи с на централния площад с концерт на ФА „Царево“ с творчески ръководител Христо Йорданов.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови