Котви на 2000 години пази музеят в Ахтопол

По тези места са регистрирани и най-много корабокрушения – от древността и до днес

Един от най-малко познатите, но от най-интересните музеи в България е посветен на котвите. Той е съвсем млад, но е супер интересен за всички, които обичат морето, съобщава trip.dir.bg. Намира се в Ахтопол. 

Вече малцина помнят, но скромния и преди и след 1989 г. курорт, който е достъпен за всеки джоб, беше най-звездният в България. Понеже имаше бунгала на артистите до самия приказен плаж. И там караха ваканцията си почти без пари повечето знаменитости от сцената и големия екран.  

Музеят е на около 250 м от кея на градчето – едно от малкото у нас, което би могло да организира своя „Кроазет” – истинска крайбрежна улица, която е и главна. 

Както е известно, Созопол, Несебър и останалите подобни селища, които са населени още от античността, не са организирани с лице към морето, а са се затворили със защитените си центрове. Ахтопол, напротив, има своята променада и е обърнат с лице към нея. 

Понеже споменахме античността, от онази далечна епоха има експонати в най-голямата национална колекция от котви. Датират от първото хилядолетие преди Христа – възрастта е над 2000 години. Останали са от времето на Древна Гърция и заселването на някогашните колонии по Черно море, както са ги наричали, чиито гръцки имена и до днес съдържат елинското „пол” от „полис” или „град”. 

Още на първо четене се сещаме за Созопол и за града на музея – Ахтопол, но и Балчик например се е казвал Дионисопол. Преди създаването на специалната експозиция, ценни котви бяха пръснати на много места. 

В Шабленския музей, а в предишен материал говорихме колко кораби потъват край скалите и в плитчините край паложевете на този град, сбирките на съседните Каварна и Балчик, във Варна, в Поморие, в Бургас и в Созопол, даже в малкия Китен се намират каменни или оловни „щок”-ове, както е наименованите на котвите по моряшки, датиращи от стари времена. 

Колекцията „История на котвата”, изпълнила музея в Ахтопол, обаче е една от най-големите специализирани в света. Освен, че е богата на експонати от различни епохи, невероятното е, че те са откупувани, за да не бъдат претопени. Събирането не е било толкова трудно в този район, защото още от времената на гръцката колония преди 2,5 хилядолетия, покрай града минават важни морски пътища – търговски, военнии и риболовни. Все пак е толкова близо до връзката между Черно и Средиземно море. 

Оказва се обаче, че по тези места са регистрирани и най-много корабокрушения – от древността и до днес. Събирачите на експозицията не само са събирали котви, но са комбинирали показаните експонати със свързани – въжета, карти, монети. Не са оригинални, но са идеални копия на изложените корабни оръдия. Кураторите са подредили всичко хронологично, допълнили са рисунки или снимки на някои от знаковите плавателни съдове. 

Експозицията е атрактивно разположена на моравата пред модерната сграда на музея, но не е само в тревата. Тя завзема ресторанта на първия етаж и две зали на втория етаж на специализираната сбирка. Освен котвите, разгледайте и картите – най-старите са на повече от 1600 години, което може да се види на много малко места на планетата. Интересни са също камбаните от плавателни съдове. Даже старият пристанищен фар на Ахтопол е част от наистина неповторимата експозиция.

 

 

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови