Започна строителството на площада на Ахтопол /снимки/

Жълтите павета в сърцето на романтичния курорт му дадоха името Малката София

Днес, на 15 януари от 10:00 ч. с тържествен водосвет и символична първа копка стартираха строително-монтажните и ремонтни дейности по проект „Изграждане на ново площадно пространство" на град Ахтопол.

Церемонията се състоя пред сградата на Кметство Ахтопол, а тържественият водосвет бе направен от отец Йордан. На събитието присъстваха кметът на Община Царево - инж. Георги Лапчев, Таня Янчева – председател на Общински съвет Царево, кметът на Ахтопол - Станислав Димитров, зам. кметът Георги Стоянов, представители на общината, управителят на фирмата изпълнител БУЛЕЛЕКТРИКС ООД гр. Бургас - инж. Тодор Златаров, общински съветници и много гости и жители на град Ахтопол. 

Проектът включва подмяна на съществуващата настилка между НЧ Христо Ботев- 1925г. и площадното пространство, изграждане на паркови елементи тип „лодки“ около дърветата, които ще служат за отдих, поставяне на нови осветителни тела, предвидени са множество зелени площи и запазване на съществуващата дървесна растителност в добро състояние.

Същинските строителни дейности ще започнат до няколко дни, след като завърши подготовката на строителната площадка.

При добри метеорологични условия и отговорна работа от страна на фирмата изпълнител се предвижда ремонтните дейности да приключат до началото на предстоящия летен сезон.

Проектът предвижда поставянето на жълти павета в сърцето на романтичния курорт. Стойността му е малко над 1 млн.лева, а в местния фолклор вече се наложи и новото име на курорта „Малката София“.

В Ахтопол от близо 7 години по крйбрежната алея има подобни павета, които се приемат много добре и това е причината да се приложи същия подход и за площада, мотивираха се от общината.

Желанието на администрацията е ремонтът да приключи до началото на летния сезон. 

„Всичко зависи от фирмата – изпълнител. Дано да успеем. В крайна сметка, ако не успеем, ще има довършителни работи, които ако жителите на Ахтопол преценят, че искат да приключим – ще го направим. Ако те преценят, че това им пречи, в крайна сметка ще стопираме строителството и ще продължим през зимата.“, каза кметът Георги Лапчев, цитиран от БНР Бургас.

Посочената прогнозна стойност е в размер на 1 091 666.67 лева, без ДДС.  

Площадното пространство се намира в източната част на града, непосредствено до рибарското пристанище, граничи с църквата, улица „Крайморска“, улица „Тракия“ и улица „Преображение“.

В северозападната част се намира сградата на читалище „Христо Ботев”. Площадът има денивилация в посока север-юг (към морето), която в момента е овладяна с терасиране и поредица от стълби от северозапад. 

Към момента улица „Тракия” от юг в частта си граничеща със сградите на общината и пощата представлява пешеходно пространство. Тези две сгради ограничават намесата в площадното пространство на юг. Пешеходният достъп до площада е практически от всички географски посоки. В югоизточната част на имота, граничеща с улица „Крайбрежна”, има съществуващ обществен паркинг.

Текст: meduzata.com

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови