93-годишен щурман на самолет ще се хвърли за кръста в Синеморец

93-годишният Янко Янков - бивш щурман на самолет и полковник от запаса ще се хвърли за кръста в Синеморец утре, 19 януари, на Богоявление по стар стил.

Именно той е в основата на възстановяването на ритуала в най-южния морски курорт през 2015 г. след 67-годишно прекъсване. Тогава Янков, вече 88-годишен се хвърля за кръста за пръв път.

„С това сбъднах своя детска мечта. Когато бях ученик, много исках да спасявам кръста, но родителите ми не ми разрешаваха“, обясни о.з. полковникът пред meduzata.com.

Янко Янков ни прие в бунгалото си в Синеморец, където живее и зиме, и лете от 1999 г. насам. Пенсията му се оказала твърде ниска за живота в столицата и със съпругата му решили да дават апартамента си под наем да живеят в Синеморец.

Бившият навигатор на самолети е здрав и се справя сам с живота – готви си, има компютър с интернет.

За кръста се хвърля в морето без специално облекло. Само се намазва с мас от шията до петите и си слага плувна шапка. 

„Не усещам студ. Все едно, че скачам в морето през лятото“, сподели той.

Не прави никаква специална подготовка освен това, че спира цигарите от 25 октомври /което е рождената му дата/ до 19 януари.

От 2015 г. насам не пропуска да участва в него и единствено спасяването не се проведе преди 3 години заради много лошо време, силен студ и големи вълни. 

През миналата година той спаси кръста и го пази в бунгалото си на видно място.

От миналата година Янко Янков, който е и председател на Организационния комитет по провеждане на ритуала в Синеморец, изпраща покани на президента на България, на премиера, председателя на Народното събрание, партиарха Неофит и дори на папа Франциск. 

Сред гостите през 2019 г. нямаше техни представители, тази година се очаква да пристигне семейство българи, живеещи в Париж.

ОЧАКВАЙТЕ ОЩЕ ПО ТЕМАТА!

Текст и снимка: Ирина ГЕНОВА

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови