Ето как Царево отбеляза 3 март 

С изпълнение на духовия оркестър и много слънце започна тържествената церемония по отбелязване на Националния празник на Република България 3-ти март - 142 години от освобождението на България.

Със заупокойна молитва и поднасяне на венци и цветя бе почетена паметта на жертвите за Свободата. 

След тържественото вдигане на българския трибагреник, кметът инж. Георги Лапчев поздрави всички присъстващи на празника, а Фолклорен ансамбъл ,,Царево‘‘ се погрижи за празничното настроение на града.  

За празника - изпълнения на духовия оркестър, изложба на автентични носии, заупокойна молитва и поднасяне на венци и цветя.

В Общински исторически музей Царево бе подредена изложба на автентични носии от България, която бе събирана и представена с любов от Румяна Георгиева, Яна Йовнова, Рени Стамова и Яни Ангелов.

Носията не е просто дреха или просто плат... в народната носия са вплетени легенди, втъкана е история... 

Изложбата беше посветена на националния празник на България – 3-ти март. Носиите, които представят в изложбата са на възраст между 50 и 100 и повече години. 

Събирани са от различни кътчета на България. Кметът инж. Георги Лапчев лично поздрави, домакините, а те от своя страна бяха се облекли символично с цветовете на трибагреника. 

На изложбата присъства и Таня Янчева – Председател на Общински съвет град Царево, както и служители на общинска администрация. Изложбата на носиите, може да разгледате от 3 март до 20 март 2020 година.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови