Кметът на Царево заби първия пирон на новото рибарско пристанище

Кметът на Община Царево инж. Георги Лапчев символично заби първия пирон на новото Рибарско пристанище в града днес. 

Точно 100 години по-късно Порт Царево отново има съгласието на държавата посредством разрешение за строеж, с което да бъде обновен и разширен. Спазвайки символиката, кметът постави на видно място в рибарската хижа (Кеханата) влязлото в сила разрешение за строеж, закрепяйки го на стената с ръчно изработен пирон за лодка на точно 100 години. 

Документът бе жадуван и очакван най-вече от рибарите в общината, които посрещнаха тази сутрин кмета инж. Георги Лапчев за символичния акт.

Новото рибарско пристанище стана възможно след като правителството реши да се учреди безвъзмездно право на строеж върху два имота, част от морското дъно в границите на вътрешните морски води на България в Черно море, в полза на община Царево. 

Това ще позволи да се направи разширение, реконструкция и модернизация на съществуващото общинско рибарско пристанище. 

По този начин капацитетът му ще се увеличи с повече от 60 %. Също така ще се създаде възможност да бъдат обслужвани не само малки риболовни кораби, но и такива с дължина до 24 метра. 

Ще бъдат създадени и необходимите условия риболовни кораби да бъдат изтегляни на брега за извършване на дребни ремонти. 

Правото на строеж е учредено в съответствие с одобрения от заместник-министъра на регионалното развитие и благоустройството и влязъл в сила специализиран подробен устройствен план.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови