Рибари от Царево хващали по 70 акули на ден

Рибари от Царево се похвалиха с богат улов на акули.

Само за ден, морските вълци от две лодки са хванали по 60 – 70 акули. Това съобщиха за риболовци от града и обясниха, че акулите се ловят със специални съоръжения – “парагади”. Това са въжета, дълги 1- 2 километра, като през два метра на тях са поставени въдици. На въдиците се закрепва емчето – стръв от сафрид или илария.

Парагадите се пускат на дъното, на голяма дълбочина - около 80 метра и на два три дни, рибарите ходят да ги “вдигнат” и да видят дали акула се е подлъгала да налапа стръвта.

„По принцип, акулите се ловят на голяма дълбочина. За този риболов се изразходва доста гориво, затова не всеки се хваща“, обясняват морските.

Уловените акули през последните дни, рибарите си ги обработват сами – дерат ги и продават готово филе и коремчетата им. Те са изключителни деликатеси и вървят по 10 лева килограма. Въпреки, че ресторантите в момента не работят, предвидливи собственици ги купували като топъл хляб, за да са запасени, когато заведенията им отворят врати.

Филето от акула без кожа е голям деликатес, много е вкусно и се предлага приготвено на тиган, във фолио, печено или панирано с лимонов сос, кафяв ориз или зеленчуци. Върви с бяло вино, уточняват рибарите.

В залива на Бургас, в момента ловят и карагьоз, но най- важното е, че има много хамсия. Риболовните кораби ловели тонове от нея всеки ден. Това е добър знак, коментират опитните морски вълци. Хамсията е храна за много риби и това означава, че ще дойдат много пасажи край бреговете ни, привлечени от храната. Като начало през април се очаква пролетният сафрид.

Снимка: meduzata.com

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови