Проблемите със строителството, ОУП-а и ПП Странджа дискутират в Царево /снимки/

„Повод за нашето събрание е системното изливане на информация в социалните мрежи, която се оказва невярна и вреди на хората в общината, на поминъка ни – туризма.

Разговорът ще е в посока да обясним истината“, заяви тази вечер кметът на община Царево инж. Георги Лапчев на общоградско събрание в в сградата на НЧ Георги Кондолов -1914 г.

То се провежда в момента при стриктно спазване на противоепидемичните мерки и е във връзка с натрупани въпроси, провокирани в социалните мрежи относно териториите, попадащи в обхвата на морските плажове на община Царево, както и теми, свързани с Общия устройствен план и плана за управление на  природен парк Странджа.

„Отказвам всички ние да бъдем интернет-хора, виртуална реалност и да вярваме, че всичко, което се случва в нашия живот е в интернет.

В продължение на повече от 2 години следя негативни постове, които рушат имиджа на нашата община. Последното, което разпали духовете беше твърдение, което премина границите“, допълни кметът.

„Стартирам от Резово – огромен проблем е Силистар. Всички искаме да си запазим природата. Но има един и същи проблем – едни и същи хора отиват в защитена територия по 700-800 коли на ден искат да отидат до плажа.

В същото време не можем да им дадем законово право да спрат колите си, а причината да не може да стане това е, че за да има изграден паркинг трябва да има ОУП“, заяви кметът.

Всички дейности на ПП Странджа се разрешават от министерството, защото няма план за управление от 20 години.

Преди 6 месеца кметът Лапчев е изпратил писмо до екоминистъра, за да се сформира комисия, да се уточнят границите на ПП Странджа. Отговорът бил уклончив.

„За да има ОУП трябва да има и план за управление на Природния парк Странджа, за да знаем къде е границата на парка. 

Има задание от ноември 2021 година за нов план за управление. А какво се е случило със старото? Позицията на Община Царево не е срещу защитените територии и Общия устройствен план. 

Планът за управление е важен, защото ще очертае ясно границата на Природния парк „Странджа“ и ще бъде посочено къде свършва защитената територия и откъде започва регулация. По този начин ще се изчистят всички проблеми, заяви Георги Лапчев.

Въпрос зададе собственик на УПИ в Синеморец, който иска да си построи къща в него. Защо не се разрешава строителството в парцел с изрядни документи?, попита той.

„Заради това, че няма пречиствателно съоръжение в Синеморец. Едни хора започнаха да подскачат, гражданите, които живеят в тази община. Заради лъжите в социалните мрежи“, отговори кметът Лапчев.

Община Царево има издадени актове, защото няма пречиствателно съоръжение. Издадени са няколко разрешения за строеж, но те бяха отменени от ДНСК. Сега ще има битка в съда, допълни Лапчев.

ОЧАКВАЙТЕ ОЩЕ!

Текст и снимки: meduzata.com

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови