Кметът Лапчев: В София решават проблемите на Царево, ще поканя тук новите министри

„ОУП на Царево не се изготвя от Общината, а от двете министерства – на регионалното развитие и на екологията“, заяви снощи на общоградско събрание кметат на Царево инж. Георги Лапчев. 

То се проведе в сградата на НЧ Георги Кондолов -1914 г. във връзка с натрупани въпроси, провокирани в социалните мрежи относно териториите, попадащи в обхвата на морските плажове на община Царево, както и теми, свързани с Общия устройствен план и плана за управление на  природен парк Странджа.

В продължение на близо 3 часа се водига разгорещени дебати.

„Двата плана – за управлението на природния парк и общият устройствен, трябва да се напаснат. Докато има групи, които твърдят, че единият е по-важен от другия, ще има и битки“, коментира кметът Лапчев.

Повече от 10 години темата Царево и Южно Черноморие се коментира в столицата, а не на място, допълни кметът.

Ето какво каза още кметът Георги Лапчев:

В Сохо, зад президентството, това е място за споделено пространство – са се провели две срещи на представители на министерства за Царево – какво да се случва там.

За следващата среща – заявих желание да участвам. Трябваше да бъде преди 10-12 дни, но в деня на срещата получих уведомление, че тя се отменя.

Ще поканя министъра на МОСВ и на МРРБ. Ще им кажем – ето това е нашият пролбем и той трябва да бъде решен така и така. Без ОУП изтървахме голяма част от европейските пари.

За Синеморец направихме идеен проект за пречиствателно съоръжение, искахме да го съчетаем с дълбокоморско заустване. Трябваше да се строи в пасище – мера, а там не може да се строи. Трябва да се промени статутът.

Кой може да го построи? Вече не са бенефициенти общините, а водните дружества.

В Ахтопол на всеки 2 август един народен представител 4 години пита защо няма пречиствателна станция. Спечелихме проект за воден цикъл, но не получи финансиране. 

Това е насложен проблем от 20-25 години. Някои от вас са си купили имоти, които е трябвало да влязат в регулация до 4-5 месеца, за да строят в тях.

Друг си е купил имот, който има ПУП и иска да си строи къщичка, а в един момент се оказва, че няма право. Няма кой да каже границата на природния парк къде е. Има такъв случай – вече 9 години човекът съди министерствата.

ОЧАКВАЙТЕ ОЩЕ!

Текст и снимки: meduzata.com

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови