Разкриха неизвестната древна история на Царево /снимки, видео/

Царево се върна на картата на древната история. 

Това стана ясно по време на представяне на най-новото издание на РИМ Бургас “Древно Василико. Исторически и археологически проучвания” на 2 септември на Градския площад в Царево. 

"За пръв път се излагат неизвестни факти за древната история на морския град, според които началото на обитаването от траките тук е още от шести век преди новата ера, а от 12 век до ден днешен селището се развива без прекъсване на живота, което го прави едно от най-старите по нашето Черноморие. В книгата са публикувани за пръв път многобройни неизвестни данни и артефакти от археологическите проучвания през 2012 година при църквата "Успение Богородично" във Василико", сподели авторът д-р Милен Николов.

Изданието е изцяло финансирано от Община Царево.

Тодор Гондов – директор на Общински исторически музей, привества гостите и представи автора на книгата – д-р Милен Николов.

Книгата бе представена от проф. д-р Пламен Павлов, преподавател по Средновековна история и по История на Византия във Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий". 

Професор Павлов е водещ световен медиевист, автор на над 30 монографии и стотици студии и статии по средновековна история и култура на Балканските държави.

На събитието присъстваха инж. Георги Лапчев – кмет на община Царево, Мария Конярова – секретар на Община Царево, представители на общинска администрация, граждани и гости на морското градче. Заедно с премиерата на изданието бе открита и изложбата “Царево в годините”, изготвена също от Община Царево. 

Общински духов оркестър Царево отправи музикален поздрав към всички присъстващи на събитието.

Преди десет години Цоня Дражева, тогава директор на Регионалния музей – Бургас, и  проф. Божидар Димитров, шеф на Националния исторически музей в онези години, възлагат на Милен Николов да проучи т.нар. старо Василико. Младият изследовател вече е доказал способностите си при разкопките в Акве Калиде (Бургаски минерални бани) и забележителната крепост Русокастро, проучвана от него и днес. 

Освен това д-р Николов, днес директор на регионалния музей в Бургас, изследва загадъчната Парория с нейните манастири – свидетелство за научните му интереси към Странджа и нейния черноморски ареал. Заемайки се нелеката, донякъде не особено „благодарна“ задача, бургаският археолог „връща“ любимия на поколения морски град на картата на древната история.

Текст, снимки и видео: meduzata.com

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови