Лозенец празнува 100-годишен юбилей

С двудневни тържества курортното селище Лозенец чества 100 години от създаването си.

Селото е основано от бежанци - преселници от турската част на Странджа планина. 15 семейства са първите заселници край брега на морето, а с царски указ от 8 април 1931 година бившето село Ембелец е преименувано на Лозенец. За предстоящите чествания, както за историята на това прекрасно морско селище, съобщава БНР.

Малкото село Лозенец край брега на морето сега е модерен и привлекателен туристически център в най-южната черноморска община Царево. В близост до курортното селце се намират Националният парк "Странджа", Природният резерват "Ропотамо", реките Велека, Караагач и Дяволска, както и километри красиви плажове. 

Съвременната история на Лозенец започва преди 100 години. Родом от селото е и кметът на Царево Марин Киров, който отправи покана към всички обичащи морета да се присъединят към предстоящите чествания.

Освен, че построената с дарения красива малка църква в Лозенец носи името "Свети Георги", повод 6-и май да бъде избран за официален празник на курортното селище откриваме и в историята. А как започва тя разказва кметът на Лозенец Женя Гандиева:

"Тук намират християнски гробища, християнска църква, кладенци и се заселват тук през пролетта на 1924 г. Тогава от Василико, сегашното Царево, изпращат геодезисти, които им разпределят дворове, парцелират терените и така чрез жребий си определят кой къде ще живее и така започва историята на Лозенец".

С тържествен водосвет в храм "Свети Георги" ще започнат тържествата по честването на 100 годишнината на Лозенец на 6-и май. След църковната служба ще бъде раздаден курбан за здраве, а от 19.00ч. е кулминацията на празника със специални гости Николина Чакърдъкова и Неврокопския танцов ансамбъл.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови