Нестинарският огън гори в с. Българи, ето какво се случва 

Нестинарството е древен български и гръцки обичай, при който хората танцуват боси върху жарава. Според традицията, нестинарите играят вечерта в деня на Константин и Елена.

В България обичаят е запазен в автентичния си вид само в едно село в планината Странджа — Българи.

Танцът върху огъня се счита като молитва към небесните сили за сполука, плодородие и предпазване от болести. Вярва се, че огънят е в състояние да унищожи и изчисти всички злини, както от човека, така и от земята.

Боси крака. Тлеещи въглени. Обсипаното със звезди небе на Странджа. Датата е 3 юни. Мястото – село Българи. Под звуците на тъпана и гайдите в жаравата пристъпват нестинарите. От хиляди години те пазят тайните на своя мистичен ритуал – още от времето, когато тракийските жреци търсели връзка с божествата си.

Нестинарството не е просто танц в жаравата. То е събрало легенди, обреди, спомени и предсказания за бъдещето.

От 10 до 12 часа се проведе традиционен нестинарски обред. В същото време – от 10 до 18 ч, на всеки кръгъл час има прожекции на документалния филм „Стъпки в огъня“ и може да бъде разгледана автентична фотоизложба на нестинарския обред в посетителския информационен център „Пътят на нестинарството“. 

Следва фолклорна концертна програма с участието на оркестър Жарава и танцов състав Иглика. А по-късно от 21.30 започват нестинарските игри.

На  следващия ден – 4 юни от 10 часа е шествието с иконите до Аязмото и Одера на Св. Елена с традиционните тъпан и гайди.

Тази вечер официален гост на нестинарските игри е министърът на туризма Евтим Милошев.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови