Частник иска 5 лв. «такса преминаване», за да стигнеш плаж Силистар

Частна фирма иска от плажуващи да заплатят 5 лева, за да стигнат до плаж Силистар край Синеморец.

Възмутени туристи разпространиха в социалните мрежи касова бележка, издадена от фирма „Пеев Инвест 2024“. Тя е на стойност 5 лева и обозначена като „такса преминаване“.

Туристите, които идват на Силистар трябва да оставят колите си на главния път и да вървят пеша 2 км до плажа ако не искат да платят таксата от 5 лева за преминаване, обобщи flashnews.bg.

Плажът се намира между Синеморец и Резово.

Местни хора твърдят, че проблем е имало и преди години. Аргументът за събирането на таксата е преминаване през частен имот.

„Това е абсолютна измислица и нарушение на всякакви закони.

Никой не може да ми забрани да се движа свободно из природен парк Странджа, заяви пред TravelNews проф. Атанас Гочев от УНСС, който е на почивка в района. Самият той вече е жител на Синеморец и отказва да плаща подобни такси. Според него крайно време е държавата да се намеси и да вземе мерки.

Предходни години се събираха суми под различни други форми, включително и за паркиране.

Проф. Гочев допълни, че достъпът до плажовете трябва да е свободен, защото те са изключителна държавна собственост. Никой не може да отнема правото на обществото върху тях, подчерта той. Ако община Царево смята, че този имот ѝ е важен, може да го отчужди.

Самият плаж е на територията на община Царево,

но той е ангажимент на държавата в лицето на Министерството на туризма, която трябва да осигури свободен достъп. Ние нямаме юрисдикция върху Природен парк Странджа. Това е добър пример за „омагьосан кръг”, коментираха от Община Царево. Те са сезирани за проблема, като са уведомени още органите на МВР и прокуратурата.

Община Царево е предприела действия да се изработи парцеларен план,

като се избегне частният имот, а пътят да минава изцяло през общински терени. След като се изготви този план, трябва да минат съгласувания през останалите институции. Тази земя реално попада в защитена местност Силистар в парк Странджа, а при бъдещото изграждане на новото трасе, в буквалния смисъл, ще става въпрос за сеч. Затова са необходими редица разрешителни.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови