Посрещаме 100 000 румънци за Великден по морето

Загубите за България ще бъдат в милиони, ако превозвачите блокират гръцката граница по великденските празници.

Това заяви във Варна министърът на туризма Николина Ангелкова, която се срещна с кметове и представители на туристическия бранш за подготовката на предстоящия сезон. Според нея има 100 % потвърдени пакети от гръцки туристи и затова трябва да се намери компромисно решение, пише Varna24.bg.

Тази година се очаква да ни посетят около 100 000 румънци по морето на Великден, каза министър Ангелкова. Проблемът е в преминаването им през Варна и Аспаруховия мост, който се ремонтира . Затова на КПП -тата при Русе и Дуранкулак се поставят табели за обходни маршрути през Провадия и през Ришкия и Айтоския проход за Южното Черноморие.

Ще бъдат раздадени на границата и над 50 000 брошури, с които да се упътват гостите от северната ни съседка. Информация с предупреждения за тапата на Аспаруховия мост ще бъде качена на сайта на румънското министерство на туризма и на Асоциацията на румънските туроператори.

Очаква се през лятото ръст от 3-4 % или близо 1 млн. румънци да почиват в курортите у нас, посочи Ангелкова. Прогнозите са за много добър сезон, като на база записвания се очаква 30 % ръст на руските туристи, 15-20 % на немските, с около 40 % повече ще бъдат полските туристи и унгарци и чехи-с около 15 %. Интересни са прогнозите за иранските туристи специално във Варна, които ще бележат рекорден ръст от 34 %.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови