Ангелкова: 30% са повече визите за руснаци

Хотелиерите обаче отчитат спад

Важно е да се осигури сигурността и безопасността на туристите, особено в днешната международна обстановка, каза министърът на туризма Николина Ангелкова по повод споровете за това дали пречат проверките и акциите на полицията в Слънчев бряг през последните седмици. Тя посочи, че от януари до май над 2 млн. са туристите, които са посетили България, което е 14% повече в сравнение с миналата година. 

Само за Бургас ръстът е 18 %, за Варна 23%, каза Ангелкова пред Нова тв. В министерството очакват официалната статистика за юни. „Съгласно нашите предварителни данни от информацията за издадените визи и от Гранична полиция, има значителен ръст. За пазар Русия имаме 30% покачване на издадените визи.“, заяви тя. 

Според хотелиерите в Слънчев бряг обаче има спад на руските туристи. Комплексът е по-празен от миналото лято. Руснаците отсядали в апартаментите на свои близки.

„Разбирам притесненията на хотелиерите. За нас е важно да осигурим безопасността, с оглед недопускане на различни иниденти. Действията на НАП и МВР са насочени към постъпленията в държавния бюджет. Ние искаме да имаме повече приходи, важно е да спазваме законите“, добави министър Ангелкова. Тя заяви още, че министерството е извършило проверка на 96 плажа. 

„Цените на чадърите и шезлонгите варират между 2 и 10 лева. Основно нарушенията са за липса на спасители и указателни табели“, каза тя.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови