Туристи искат да паркират автомобилите си под терасата на хотела

Платените паркинги на юг са по-евтини, на север - дерат с допълнителни екстри

От Ахтопол до Крапец безплатното паркиране отдавна е мираж. Туристите, които пристигат с автомобил за седмична почивка на морето, трябва да предвидят минимум 100 лева за паркомясто. Почти навсякъде в морските ни курорти сноват паяци, а глобите за репатриране достигат трицифрени суми.

Минималната цена за ползване на паркомясто е 2 лева, но често цените варират между 3 и 5 лева. Изключения правят единствено синята зона в Бургас и Слънчев бряг, където таксата е левче за час, но там почти няма места. В Созопол паркирането на автомобила излиза около 2 лева, а за цял ден взимат от 6 до 10 лева.

Подобно е положението и в другите градчета на юг. На север цените не надхвърлят 2 лева, но пък летовниците с коли биват изненадани от допълнителни екстри. Много частници пък са преградили земеделските си имоти, които опират плажната ивица и искат такса. Плащането е към дебеловрати момчета с ланци, които обаче носят преносим касов апарат, свързан с НАП. Цените са 3-4 лева за час, или около 12-15 лева за ден.

Много от хотелите имат собствени паркинги, но в повечето случаи местата им не достигат и гостите се налага да плащат на частниците, които са заели територията около тях. На практика онези, които правят жеста да осигурят безплатно паркомясто на туристите, се броят на пръсти. Най-притеснени и недоволни са туристите в мегакомплекса Слънчев бряг. Сега освен с паяците те трябва да се съобразяват и с постоянни проверки от полиция и жандармерия. Униформените са се разположили на сянка по КПП-тата в курорта, които доскоро се контролираха от частници.

В пиковете часове полицаите проверяват почти всички автомобили, които искат да влязат или излязат от курорта. Подобни КПП-та има и на север в Златни пясъци. Там обаче освен униформени ченгета дебнат и колегите им от частните охранителни фирми. Освен пълна проверка на документацията на автомобила, следва и препоръка къде да паркирате.

В курорта Албена стигнаха и по-далеч. С цел облекчаване на натоварения трафик през уикендите мениджърският екип реши да въведе периода от 23 юли до 29 август, всяка събота и неделя, по-висока такса за престой на автомобили - 10 лв., вместо 6 лв. Целта е да се облекчи трафикът през почивните дни и да се създаде по-добра организация на движението на територията на ваканционното селище. Причината е, че през уикендите курорта се препълва от жители на Добрич и околните села, а места за паркиране почти не се намират.

Работещи в курортния комплекс споделят, че местата пред хотелите за паркиране на автомобили са изключително малко, а с всяка изминала година туристите, които идват със собствен автомобил се увеличават. Най-често с автомобилите си идват румънци и българи, като дори някои от тях имали претенции, че не могат да си паркират колите под терасата на хотела, разказаха още работещи в комплекса.

В курорта са въвели и такса за вход и изход. Ако сте гост на хотел там, плащате 6 лева еднократно, но решите ли да излезете имате такса от още 2 лева за вход и изход. Така един автомобил, ако излезе и влезе в комплекса 10 пъти в един ден, може да заплати сумата от 20 лева.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови