Хапването по морето става по-солено

В най-отпускарския месец търговци и ресторантьори по морето готвят още едно увеличение,

което ще бъде последно за сезона, но ще се усети още през първите дни на август. И ако досега по-лъскавите заведения по морето държаха по-високите цени, то през август скъпотията ще се усети и в по непретенциозните кръчми и капани.

Независимо от оплакванията на кръчмарите, че ол инклузивът ги убива, те не намаляват цените, дори напротив. Порция цаца може да се намери за 8 -10 лева, а сафридът достига 14 лева. В курортите на юг от Бургас кръчмите са буквално на всяка крачка. Созопол и Несебър са курортите, които по традиция държат най-високи цени на хапването.

Ресторантьорите обясняват увеличението с липса на улов и с принудителните доставки от чужбина. В Приморско и Царево рибните блюда са с 4-5 лева по евтини. Останалите гозби също се предлагат със значителна разлика в цената в зависимост от категорията на заведението и в кой курорт се намира то. Ако искате да опитате деликатесен зарган, трябва да приготвите минимум 11 лева за порция. Но ако блюдото е сервирано в заведение, където морската гледка е допълнителна екстра, то тогава ще трябва да се бръкнете с 15-16 лева. Порция калкан в идентична обстановка ще ви струва 38 лева, при това за 100 грама.

В морските курорти може да се намери и по-евтина манджа, но компромиси с алкохола не се правят. 50 грама от най-евтината ракия, сервирана в заведение, струва 2,50 лева, а малкото узо пулмари струва 4 лева.

Най-евтиното кафе е левче, но може да се купи само от автомат. Чаша еспресо в заведение струва средно 2,50 лева, а безалкохолното е от 1,50 до 2,50 лева в малка бутилка. Най-евтино на туристите излизат тестените закуски, които се харчат от 1 до 3 лева бройката в зависимост от грамажа. Сандвичите  струват 5 лева,дюнерите-6 лв., а пицата на парче - 4 лева.За две палачинки туристи броят 5 лв.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови