Концесионерите на плажове осигуряват и паркоместа

Министър Ангелкова се срещна с концесионерите в Бургаска област

В новите процедури за отдаване на плажовете концесионерите ще трябва да посочват в схема обособените като паркоместа терени. Това съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова на среща в сградата на Областна администрация – Бургас днес. На форума присъстваха съветникът на министърката и председател на Комисията по туризам към Общински съвет – Бургас Живко Табаков, областният управител Вълчо Чолаков, представители на МТ и концесионери на морски плажове.

„Абсурдно е туристите да заплащат такси, които не са регламентирани. Надявам се следващата година разрешения за паркоместа на плажовете да не бъдат давани, защото има разрешен пешеходен достъп“, посочи Ангелкова. Тя добави, че съгласно Закона за устройството на Черноморското крайбрежие трябва да се осигури пешеходен достъп до плажовете, за да може хората да стигат там свободно. „Всяка година ще изискваме план за управление на съответният плаж, за да можем да следим и тези елементи“, допълни Николина Ангелкова.

Морските плажове да се разделят в четири основни групи, а след това на подгрупи и отделни класове, от които ще зависи определянето на концесионните такси или наемите за ползването на пясъчните ивици от частни фирми. Това предвижда проект на промени в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие, обясни Ангелкова.

Четирите основни групи са:

- плажове в урбанизирани територии;

- плажове в неурбанизирани територии, но близки до къмпинги;

- плажове в неурбанизирани територии и отдалечени от курортите;

- специфични плажове.

Министърката допълни, че концепцията е с цел да се предизвика интерес към тяхното стопанисване, защото 104 плажа в момента са безстопанствени.

Подготвени са за концесия 30 плажа, предстоят още 30. Приоритет имат тези, чиито договори изтичат, уточни министърката.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ!

Текст и снимки burgasdream.com

Добавете коментар


Защитен код
Обнови