Живко Табаков: Морските общини ще окажат подкрепа на по-малките

Кметовете на 13-те общини в област Бургас се обединиха в каузата за създаването на Организацията за управление на туристическия район (ОУТР), както вече съобщи burgasdream.com.

Концепцията за туристическо райониране на България беше създадена от екипа на министър Николина Ангелкова и е залегнала в Закона за туризъм още от 2015 г. 

Инициативата за нейната реализация на територията на област Бургас бе подета преди няколко месеца от нейния съветник и председател на Постоянната комисия по туризъм към местния парламент Живко Табаков.

Според него морските общини ще окажат подкрепа на по-малките, защото имат сериозен опит зад гърба си, както и повече финансови средства. „Искам да е ясно, че организацията не цели конкуренция между общините, напротив. Замисълът е да се допълваме под една обща шапка – район „Южно Черноморие“. Така улесняваме и туристите, които ще имат начертан маршрут. Няма да се нагала да търсят в интернет какво предлага всяка една община поотделно, а и ще вървим в посока популяризиране на района като целогодишна туристическа дестинация“, уточни председателят на Комисията по туризъм към ОбС-Бургас. 

През август са проведени и предстоят още срещи с туристическите сдружения, вписани в Националния туристически регистър, чието седалище е на територията на област Бургас, които да се включат с идеи. Целта е да има балансирано участие в управлението на организацията, както от общините, така и от браншовите организации, за да бъдат постигнати целите и ползите за целия район. 

„Всеки опит и мнение е важно за нас. Надявам се до края на месец септември да сме приключили с чисто административната процедура по създаването на Организацията за управление на туристическия район, за да може през 2017 година тя да започне да дава своите резултати“, прогнозира Табаков. 

Информационен сайт burgasdream.com, който има английски и руска версия, ще се включи в популяризацията на общия туристически продукт.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ ПО ПРОЕКТА, КАКТО И ПРЕДСТАВЯНЕТО НА ОБЩИНИТЕ!

Добавете коментар


Защитен код
Обнови