Община Поморие иска концесията на свободните плажове

Живко Табаков: Балнеотуризмът е предимството на Поморие

Общините в Бургаска област ще се включат в създаването на Организацията за управление на туристическия район (ОУТР). По този начин общините ще имат въможност да развиват общ туристически продукт. 

Концепцията беше създадена от екипа на министър Николина Ангелкова, а инициативата за нейната реализация в област Бургас бе подета от нейния съветник и председател на Постоянната комисия по туризъм към местния парламент Живко Табаков.

Информационен сайт burgasdream.com се включи в популяризацията на общия туристически продукт, като ще представи поотделно всяка една от 13-те общини.

Поморие е първата от тях. Балнеотуризмът е предимството на общината, от което тя ще се възползва в общия продукт, обясни Живко Табаков. 

Община Поморие има пълния потенциал да предоставя многокомпонентен и качествен туристически продукт. Стараем се да използваме този потенциал оптимално, развивайки града и съставните му селища като дестинация за еко, ловен, селски, спортен и религиозен туризъм“, коментира за burgasdream.com кметът на Поморие Иван Алексиев.

„От години морският и балнеотуризмът са в центъра на туристическото развитие на Поморие. Местните санаториуми са посещавани от хора с различни заболявания, а през 2007 г. курортът бе официално обявен за столица на балнеотуризма. Този факт още повече стимулира развитието на града като балнеологичен център с национално и международно значение. 

Истината е, че малко страни в Европа могат да се конкурират с България по изобилие и многообразие на термоминерални води и калолечебни суровини, така че това е предимство, от което Поморие и Организацията за управление на туристически район „Южно Черноморие” трябва да се възползват”, заяви Живко Табаков.

Иван Алексиев, кмет на община Поморие:

ИСКАМЕ ДА РАЗШИРИМ СПЕКТЪРА НА ТУРИСТИЧЕСКИТЕ УСЛУГИ

- Г-н Алексиев, какви резултати очаквате от обединяването на бургаските общини за общ туристически продукт?

- Преди всичко очакваме съвместните ни усилия да спомогнат за по-лесното и ефективно достигане до потенциалните туристически пазари, както и за усвояване на нови пазарни ниши. Бургаските общини имат какво да научат една от друга, имат и какво да представят и предоставят. Вярваме, че район „Южно Черноморие” би могъл да получи и подкрепа от държавата, под формата на методическа, логистична или финансова подкрепа.

- С кои обекти ще се включи Вашата община в туристически район "Южно Черноморие"?

- Античната куполна гробница, Храм „Свето Преображение Господне”, Музей на солта, Манастир „Свети Георги”.

- Имате ли общи туристически проекти с общини от региона? 

- Община Поморие, заедно с общините Айтос и Руен, вече има положителен опит в създаването на общи туристически пакети. В резултат на успешното междуобщинско сътрудничество беше реализиран проект, популяризиращ обектите в Поморийския залив и Източна Стара планина. 

- Колко души годишно посещават Вашата община?

- Справката за 2015 година показва, че градът ни е бил посетен от близо 59 хиляди българи и 46 хиляди чуждестранни туристи. А от началото на 2016 година до момента отчитаме, че техният брой значително се е увеличил.

- Кои видове туризъм се развиват на територията на община Поморие? 

- Община Поморие има пълния потенциал да предоставя многокомпонентен и качествен туристически продукт. Стараем се да използваме този потенциал оптимално, развивайки града и съставните му селища като дестинация за еко, ловен, селски, спортен и религиозен туризъм. Разбира се, богатото историческо наследство, местоположението и природните дадености отдавна са очертали Поморие като идеалната възможност за балнео- и културен туризъм или просто за почивка и отдих на морския бряг.

- Обмисляте ли нови, като яхтен и круизен туризъм, например?

Именно, за да разширим спектъра от предлаганите туристически услуги, обмисляме варианти за нови мероприятия от различен характер. Яхтингът  и круизните пътувания безспорно са едно от тях. Добре организирани и лесно достъпни, подобен род морски забавления значително допринасят за удовлетворението и цялостното впечатление от ваканцията на хората.

- Кои са проблемите, които възпрепятстват за развитието на различни видове туризъм във Вашата община?

- Като един от основните проблеми не само за нашата, но и за останалите Черноморски общини, отчитаме невъзможността самостоятелно да управляваме и стопанисваме плажовете. Невъзможност, породена от особеностите на Закона за устройство на Черноморското крайбрежие.  Община Поморие вече е направила първите стъпки към решаването на този проблем и ще кандидатства за получаване на концесия на свободните плажове в своята територия. 

Проблемът със замърсяването, също бе до голяма степен отстранен, тъй като в последните няколко години се построиха и въведоха в експлоатация съвременни пречиствателни станции, обслужващи Поморие и региона. 

Друга всеобща болка, която най-силно се усеща по време на летния туристически сезон, са претоварените главни пътища и големите задръствания, които се образуват на входовете на града, както и по линията Бургас – Поморие – Ахелой – Сл. Бряг. Подобни транспортни неудобства стряскат, а често биха могли да отблъснат и отклонят потока туристи.

И още един повсеместен проблем, чието разрешаване би било ключово за развитието на туризма, е липсата на квалифицирани и опитни кадри в отделните сегменти от бранша. Би било добре заедно да помислим за начините младите хора да бъдат обучени и мотивирани да се развиват в различните сфери на туризма.

- С кой туристически обект искате да се свързва община Поморие? Кой би могъл да е емблема на общината?

- Всеки от гореизброените обекти има своите уникални характеристики и стойност и би могъл да бъде емблема на общината. (Античната куполна гробница, Храм „Свето Преображение Господне”, Музей на солта, Манастир „Свети Георги”). Към отличителните символи на  града ни бихме могли да добавим Лятно кино „Яворов” и Стария кей.

Автор Ирина Генова

Добавете коментар


Защитен код
Обнови