400% ръст на турски туристи отчита Банско

Банско два дни бе домакин на второто заседание на постоянната комисия по икономическа политика, енергетика и туризъм към на Националното сдружение на общините,

което председателства кмета на община Банско Георги Икономов.

Един от основните въпроси, разисквани по време на срещата бе споделянето на добри практики в сектор туризъм. Кметът на Банско разкри своя опит заявявайки, че „Още от 2011 г., в която застъпих като кмет, с туристическия бранш се събрахме, за да направим анализ на туристическите пазари и установихме, че нямаме установени контакти с туристически агенции и гости от Турция.

От тогава насам започнахме целенасочени действия и агресивна  туристическа реклама на курорта ни в Турция, като присъстваме лично на туристически борси в една от най-големите борси е ЕМИТ в Истанбул, включително и в Измир. Също така каним и посрещаме туристически туроператори и агенции, вестници, медии  на среща и обиколка из Банско. Това даде невероятен ефект с ръст 400 % всяка година на туристи от южната ни съседка“.

В темите, заложени в дневния ред, бе презентиране на общинските-туристически информационни центрове. Функциониращият информационен център в Банско, позициониран в една добре реновирана сграда в центъра на града, целогодишно посреща туристи от страната и чужбина. Сега в него се помещава модерен посетителски център с многофункционална зала за презентации и конференции.

„За месец август тази година имаме около 3900 посетители. На туристите се предлагат брошури на 9 езика. Организираните от Посетителсия информационен център културни вечери „Традиции и изкуство“, увличат туристите с демонстрираните в летните вечери бански занаяти, което има огромен ефект не само сред чужденците, но и сред българи. 

Инфоцентърът организира участие на община Банско съвместно с туристическия бизнес на  туристически изложения в чужбина. За 2016г. Банско е участвало в 12 изложения, сред които Брюксел, Турция, Македония, Сърбия, Македония, Румъния, Израел, Гърция. 

Сега предстои участие и представяне на ски курорта ни на борса в Русия, както и Татарстан – един съвсем нов пазар за нас, на който ще стъпим“ допълни кметът.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови