62 плажа по Южното Черноморие са обявени за неохраняеми

Липсват достатъчно спасители, средства и време, за да се обяви такава голяма обществена поръчка за всички плажове

Шестдесет и два плажа в Бургаска област са обявени за неохраняеми, съобщи областният управител Вълчо Чолаков,

цитиран от Фокус. 

През изминалата 2016 година обявените за неохраняеми плажове са били 57, като подчерта, че на този етап за част от обявените 62 плажа текат процедури по отдаването им под наем. 

„Те са обявени от министъра на туризма съгласно предвиждането в закона към 31 март за неохраняеми и тези, на които приключат процедурите след обявяването за неохраняеми, ще си имат наематели. За онези плажни зони, които нямат наематели или концесионери, са подготвени схеми за съгласуване с Министерството на туризма, поискана е сумата, която е необходима за плажовете“ каза  Чолаков. 

Той добави, че се очаква финансиране, за да бъде обявена обществена поръчка за водното спасяване. Вълчо Чолаков посочи, че ако Министерството на туризма реши, може за част от плажовете да се организират бързи процедури за отдаване под наем за срок от 1 година, докато приключат съдебните спорове, където ги има. 

„Ако липсват наематели, няма да се предоставят предвидените от Закона за устройството на Черноморското крайбрежие услуги на съответната плажна ивица. Областна администрация може да се опита да обезпечи водното спасяване, като то няма да е в пълен обем, защото липсват достатъчно спасители, средства и време, за да се обяви такава голяма обществена поръчка за всички плажове“, допълни областният управител на Бургас Вълчо Чолаков. 

Областна администрация е взела всички мерки това да не се случи.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови