Зарежете Гърция! Вижте уникалните плажове по Южното Черноморие

Недокоснати от бетонната истерия плажове, където и най-претенциозните могат да намерят своето райско местенце и да изживеят незабравима ваканция. Крайбрежието ни е осеяно с уютни, закътани, девствени плажове, недокоснати от бетонното варварство.

Има и от другото - луксозни територии за онези, които обичат купона и не пестят за забавления и изискана кухня. Намираме ги в непрекъснато изникващи нови места, които бързо стават популярни сред местните баровци и летовническия елит. 

Това е предложение за любителите на дивата природа и 11 от най-живописните пясъчни ивици на юг. 

Алепу

Алепу е името на един от най-красивите плажове на юг. В превод от гръцки език означава лисица. Оттам иде наименованието на Лисиче блато, което е на 6,5 км от Созопол. По произход Алепу е лиман. Отделен е от морето с ивица пясъчни дюни, които са защитена местност. Мястото гъмжи от множество защитени видове водолюбиви птици. Любимо място за нудисти, хора с кучета, нежелани на препълнените плажове. 

Аркутино

Аркутино е плаж близо до устието на р. Ропотамо. Намира се на около 7 км от Приморско. Срещу Аркутино е Мечешкото блато, което е част от резерват Ропотамо. Блатото е отделено с пясъчни дюни, а на самата плажна ивица вирее пясъчна лилия. 

От залива се разкрива прекрасна гледка към остров Свети Тома - единственото място в България, където се срещат диворастящи кактуси. 

Маслен нос

Заливите край Маслен нос са живописни места, достъпни за хора търсещи усамотение. Пътищата дотам са каменисти и проходими единствено с мощни джипове и мотори. Другият начин да стигнете до там, е по море. За сметка на това да се гмурнеш в морето край Маслен нос дори само с маска и шнорхел е преживяване, което се помни цял живот. Водата е бистра и под повърхността й цветовете на нейните обитатели напомнят онези, които сме виждали само по филмите. Намира се на около 20-ина км от Созопол и на 5-6 км от Приморско. 

Перла 

Перла е плаж между Приморско и Маслен нос. По времето на социализма тук е построена една от резиденциите на Тодор Живков. Мястото е избрано правилно, понеже има великолепна дъбова гора, през която се стига до много красив плаж.

И в годините на социализма, и сега, Перла е елитно место. Ивицата е много просторна, а пясъкът мек.

Арапя

Между курортите Лозенец и Царево се намира плажът Арапя. В миналото бе по-известен като къмпинг, но днес територията му е осеяна с хотели и частни къщи. Арапя е разположен в живописен залив, заобиколен от борови и широколистни гори. Още от времето на социализма, чак до днес е любимо място полски, чешки и български туристи. Предпочитано място за сърф.

Дарданелите 

Дарданелите край с. Варвара е наименование на скали, които са любимо място на гмуркачите. Въпреки че пясъчната ивица е само една и е много малка, тя е една от най-красивите по нашето Черноморие. Селото е обградено от скалисти заливи, подходящи за подводен риболов и гмуркане. Другото удобство на Варвара е планината. Сливането на Странджа планина с Черно море прави Варвара уникално място за България.

Върху близкия до селото връх Папия има следи от късноантична и средновековна крепост.

Синеморец

Плажът на Синеморец е място, където, река Велека си проправя път през плажа и рисува незабравима гледка. Ако тръгнете по скалите на югоизток ще стигнете местността Корабите. Според легендата тук са разбивали старите ненужни кораби. Малко по-нататък е Бутамята - централния и единствен охраняем плаж в Синеморец, който е доста оживен. 

Любителите на дивата природа обаче могат да посетят едни от малкото останали девствени плажове в България - Липите. Заобиколен е от гора и е слабо посещаван. Пътят до там е подходящ и за неопитни туристи и деца. 

До третия плаж - Листите се стига по козя пътека и само пеша. По тези места през лятото могат да се срещнат елени и сърни. 

Силистар

От Ахтопол до южната ни граница Резово има няколко залива с разкошни плажове, един от които е Силистар. Намира се в граничната зона с Турция в близост до Синеморец. Попада на територията на природен парк "Странджа". Част от европейската екологична мрежа "Натура 2000". Недокоснат е от бетонната истерия по черноморието. 

Резово

Резово е девствен плаж на самата ни граница с Турция. За него казват, че е място, където времето е спряло. Онова, което прави Резово уникално е ограниченото строителство и наличието на природа. Тук вечерите са тихи и спокойни, без тълпи по улиците. Денем го посещават много хора, които идват тук за да видят най-южната точка до която се простира България.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови