И Инспекцията по труда тръгна на проверки

Де що институция и ведомства има у нас си спретнаха мобилни екипи и започнаха масови проверки на туристическия бранш по Черноморието. Не закъсняха и от Инспекцията по труда. Ежегодната кампания за контрол

на трудовото законодателство от страна на Главната инспекция по труда /ГИТ/ по черноморските курорти вече е започнала. 

Работодателите в туризма вече могат да наемат работници и служители от трети страни за сезона по още по-облекчена процедура, след като в бр. 48 на Държавен вестник бяха обнародвани промените в Правилника за прилагане на Закона за трудовата миграция и трудовата мобилност, информират от ИА "Главна инспекция по труда" /ГИТ/. 

С промените се намаляват изискванията към документите, които работодателите трябва да представят за получаване на разрешение за достъп до българския пазар на труда за тези лица. 

Законосъобразното им наемане, както и законосъобразното възникване на трудовите правоотношения като цяло, спазването на разпоредбите, свързани с разпределението на работното време, почивките и отпуските, и работата на непълнолетни са акцентите в контролната дейност на ГИТ в сезонните обекти. 

През най-активните месеци - юли и август, контролната дейност на ГИТ в тях ще бъде подпомогната от екипи от други области поради големия ръст на сезонната заетост. По данни на Националния статистически институт за 2016 г. заетостта в трите области с курорти - Бургас, Варна и Добрич, през юли спрямо март се е увеличила с над 55 000 души. Ръстът в област Бургас е с около 29 000 души, а в област Варна - около 21 000, посочват от ГИТ. Данните от контролната дейност през изминалите години показват, че нарушенията по разпределението на работното време като цяло - липса на поименни графици, неосигурени задължителни почивки и др., са сред основните в сезонните обекти. 

Другите чести нарушения са свързани със заплащането на труда, като обикновено става въпрос за неизплащане с увеличение на положения в празнични дни труд, както и на нощния и извънредния труд. Честа практика е работниците и служителите да подават сигнали в Инспекцията по труда след прекратяване на трудовите правоотношения за неизплатени възнаграждения. При проверките обаче се установява, че работодателят е изплатил договорената в трудовия договор сума, но не и тази, уговорена устно, за изплащането на която контролните органи на ГИТ не могат да предприемат принудителни административни мерки. 

При контролната дейност се установява също тенденция договори да се регистрират в деня на обявяване на кампания. Санкцията за всеки установен случай на работа без трудов договор е минимум 1500 лв. 

За да бъдат защитени трудовите и осигурителните права на работещите, те трябва да сигнализират в ГИТ докато още са на работните си места, тъй като контролните органи на инспекцията нямат правомощия да установяват и обявяват наличие на трудови правоотношения със задна дата, отбелязват от ГИТ. 

Инспекцията по труда стриктно контролира и законосъобразното наемане, както и условията на труд, на непълнолетните. 

През 2016 г. беше отчетен двоен ръст на поисканите разрешения за непълнолетни спрямо 2015 г. - общо 5283 /при 2700 година по-рано/. За първите пет месеца на 2017 г. в ИА "ГИТ" са постъпили 1232 искания за разрешения за работа на непълнолетни, дадени са 993, от които 24 - за лица, ненавършили 16 г. Отказите са 32, от които три - за лица, ненавършили 16 г. За сравнение - за същия период на 2016 г. исканията са били 734. 

 

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови