Над 7% повече туристи през юни, наплив на шведи и французи

През месец юни, 2017 г. спрямо юни, 2016 г. Бургаската област е била посетена от 324 000 чуждестранни туристи и е постигнала ръст от 7.35%.

Това съобщи Иван Иванов, председател на Бургаската регионална туристическа камара.

Най-много е нараснал броят на французите – с 67%, посрещнати са 1287 френски граждани в повече спрямо юни, 2016 г.

Шведските туристи имат ръст от 50.43%, обслужени са 2666 повече през юни т.г. от юни м.г.

От горните данни е видно, че Бургаското Черноморско крайбрежие възстановява позициите си на страни като Швеция, Финландия, Норвегия, които през последните 3-4 години бележеха спадове с двуцифрени числа.

Това се дължи на сигурността, цената на туристическите пакети у нас, несигурността в Близкия Изток и Република Турция.

Постигнахме съществени ръстове на традиционните ни пазари като: Германия – 12.00% ръст, Великобритания – 12.60% ръст, Полша и Чехия – 15% ръст, съобщи Иванов.

Запазват нивата си спрямо 2016 г. пазари като: Унгария и Словакия.

Будят голяма тревога обаче малки пазари като: Естония – спадът е 34.60%, Латвия – спад от 36%, Литва – спад от 18.40%, Казахстан – спад от 46.70%. Това налага туроператорите и хотелиерите по Южното Черноморско крайбрежие да анализират причините, на които се дължат тези сривове.

„Според нас причините са икономически, недостатъчната реклама, а така също и незавидното ни участие в техни международни изложения, добра туристическа политика и анализиране на предпочитанията за почивка и култура на гражданите на тези страни“, допълни шефът на БРТК.

Предварителните прогнози за руския и израелски пазар се сбъднаха, спадът на израелския пазар е 12.60% в абсолютни цифри сме посрещнали по-малко – 1222 израелски граждани и 3666 граждани на Руска Федерация – спад от 4%.

Тук причините са геополитически, подобрените контакти между Руска Федерация и Израел с Република Турция, но по отношение на Израел има много пропуски в обслужването в началото и края на всеки сезон.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови