Калесват Валери Симеонов на среща за туризма в Бургаска област

Бургаската регионална туристическа камара/БРТК/ подготвя покана до Валери Симеонов - заместник Министър-председател по икономическата и демографска политика на Република България за насрочване на среща с кметовете на Черноморските общини по Южното Черноморско крайбрежие и туристическия бранш относно обсъждане неотложни въпроси и проблеми.

Писмото-предложение е изпратено на областния управител на Бургас Вълчо Чолаков, който все още обаче не го е препратил на Симеонов, научи burgasdream.com.

Ето и текста на писмото:

Съвместно с Областния управител на гр. Бургас – господин Вълчо Чолаков УС на БРТК най-искрено Ви моли за провеждане на работна среща с Вас, на която да се обсъдят належащи проблеми и въпроси в Сектор „Туризъм“,се казва в поканата като се посочват и темите за обсъждане:

1. Обсъждане отказ от: увеличаване на данъчно осигурителната тежест, ставките на осигурителните вноски за Фонд „Пенсии“ на ДОО и определяне на нови размери на МОД за 2018 г.:

2. Незабавно създаване на Фонд за привличане на нискотарифни авиокомпании с цел предварително резервиране на самолети и чартъри по примера на Община Варна;

3. Стопанисването на плажовете;

4. Подобряване лошата пътна инфраструктура между Черноморските общини; между туристически комплекси и туристически обекти; по-малките алеи и китни улички между хотелите;

5. Управлението на националните курорти;

6. Младежките групи в Слънчев бряг и тяхното обслужване;

7. Сивата икономика в Сектор „Туризъм“;

8. Сигурност, нощна тишина и покой от 23:00 до 06:00 часа – Създаване на туристическа полиция;

9. Гранично-контролно пропускателен пункт – гр. Малко Търново;

10. Международното сътрудничество на Република България с трети страни, които не са членове на ЕС в областта на образованието, науката, социалната политика, приемането на специалисти в различни сектори на икономиката и обслужващия персонал в Сектор „Туризъм“;

11. За статистическите данни,  с които борави МТ и рекламната му дейност на пазари, където се провеждат международни изложения за граждани от трета възраст.

От БРТК се аргументират с факти и прогнози за необходимостта да се вземат спешни решения още този летен сезон:

В този момент – в пика на икономическа криза най-големият проблем за работодателите от Сектор „Туризъм“ е данъчно осигурителната тежест – високото данъчно облагане и големите осигурителни вноски, които плащат на работниците, което драстично се различава с ръста на цените и в пъти по-ниския туристически пакет в сравнение с този предлаган в Гърция, Кипър и Турция, а да не говорим за Испания и Португалия.

Бургаска регионална туристическа камара напълно подкрепя национално представителните работодателски организации /НПРО/ обединени в Асоциацията на организациите на българските работодатели относно вярната позиция за отказ от увеличаване на данъчно осигурителната тежест. Бургаска регионална туристическа камара е напълно против увеличаване ставките на осигурителните вноски за Фонд „Пенсии“ на ДОО и е против относно определяне на нови размери на МОД за 2018 г.

Увеличаването на ставките на осигурителните вноски ще доведе до пълен фалит на много фирми от туристическия бранш, които имат отлични позиции, езикова и професионална квалификация, които са изграждани през годините, нюх, вроден потенциал, извоювани позиции на туристическия пазар и възможности за привличане на туристи от Западна Европа и Руска Федерация.

Недопустимо е да се затрие градените и извоювани с усилия и дипломатичност позиции на туристическите пазари като Руска Федерация, Украйна, Беларус и Молдова, тъй като платежоспособните туристи няма от къде другаде да дойдат освен от Близкия Изток.

В период на глобална икономическа криза България не може да си позволи лукса да копира и прилага икономически и финансови модели на други страни като например участие на държавата в акционни и валутни залагания, което от своя страна да доведе до нуждата от увеличаване на данъчното облагане и социални осигуровки по пример на функционирането на Федералния резерв (FED) в САЩ. БНБ не може да фиксира инфлационни дългове на отделни валути, но световната банка и Международни стокови борси могат.

Българското правителство трябва да защити интересите на България пред ЕС, увеличавайки квотите за износ на стоки (млечни продукти, пшеница и месни продукти) в държави от трети страни, което е единственото спасение от увеличаващите й се дългове към Световната банка и владеещите световния капитал.

Защо е необходимо незабавно създаване на Фонд за привличане на нискотарифни авиокомпании? 

С цел предварително резервиране на самолети и чартъри поради липса на възможност за закупуване на нови самолети от авиокомпаниите, за това и няма повече  чартъри, а в последствие са налице спадове на такива големи пазари като Руска Федерация, Беларус и Украйна. Спадът на германския пазар спрямо 2016 г. ще бъде 10%. Кампанията на сезон 2017 г. доведе до отказ на резервации, мениджърите след време откриха, че имат възможност за прием на туристи, но вече беше късно, нямаше вече чартъри.

Защо е от особена важност за туристите и транспортните фирми подобряване пътната инфраструктура на алеите и уличките между хотелите?

От особена важност за туристите е общия облик, излъчване и красота на морските курорти – пътната инфраструктура на алеите и уличките между хотелите е необходимо да се подобри и същевременно е добре подобряване на пътната инфраструктура между Черноморските общини с цел улесняване и създаване на по-добри условия за придвижване на туристическите автобуси.

Защо от особено значение за Черноморските общини и държавата е стопанисването на плажовете?

Тъй като Задължение на хотелиера е поддържане на хотелския комплекс; плащане на съответните такси и данъци към държавата, туристически данък към общините и същевременно привличане на туристи, за които са важни пясъка и морето, от особена необходимост за Черноморските общини е полагане необходими грижи за стопанисването на плажовете, се казва още в писмото-покана до вицепремиера Валери Симеонв.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови