Туристическият бизнес с големи очаквания за ползата от нискотарифната Райънеър

След много дълго очакване, туристическата индустрия в Бургаски регион, а надяваме се и бизнеса и хората на Бургас като цяло, дочакаха новината , че още един голям нискобюджетен авиопревозвач – Райънеър,

е припознал Бургас като своя база и дестинация. В допълнение, разбира се към Уизеър , който оперира по маршрута Бургас – Лутън, вече няколко години.

В туризма винаги сме коментирали, че интерес към Черноморието има, но няма с какво да се стигне до нас през големи части на годината. Няма с какво означава, че чартърните програми на отделните  чужди туроператори, големи и малки , са ограничени по капацитет и времева продължителност. Само през лятото. В същото време в региона е построена и развита огромна по капацитет и разнообразие леглова база и съпътстващ бизнес, които едва успяват да поддържат някаква средна  заетост и то благодарение на малкото сезонни линии и незаетите  чартърни седалки. В региона има и значителен брой собственици на апартаменти и жилища от чужбина, които сравнително трудно достигат до собствеността си през есента , зимата и пролетта.

Не  е тайна , че британците са най големия брой пътуващи със нискобюджетни линии. Те формират най- голям процент от „ индивидуално“ пътуващи традиционни за българския пазар нации. Като туристи те традиционно формират и най продължителните сезони, започвайки да пристигат рано и да си заминават последни в рамките на летния сезон. Като по ново явление през 2017 са скандинавците, които благодарение на полетите на Norwegian до Бургас, пътуваха до нас през целия октомври. Тук трябва да споменем и това, че заради редовните целогодишни полети на руската С7, руската реч стана нормално явление в региона през цялата година.

Какво ще се случи след началото на полетите на Райънеър до Бургас по обявените дестинации, през призмата на входящия туризъм:

• Отваря се врата към нетрадиционен за нас пазар като Италия

• Ще се увеличи туристопотока от Германия, но с уговорката, че германците имат силна традиция за организирани пътувания и процеса ще е интересен.

• Полша, Израел, Словакия ще засилят още доброто си туристическо присъствие.

• Наличието на база на този превозвач, в комбинация с могъщите му маркетинг инструменти, ще генерира постепенно нарастващ позитивен интернет интерес към региона и ще превърне потенциални клиенти в реални.

• По – сериозна реализация на добре познатите балнео ресурси в региона( Поморие).

• Стабилизация на работните ресурси в региона.

Най – общо, пряката полза за бизнеса в региона ще бъде удължаване на сезона чрез по-добра запълняемост в началото и края. Със сигурност, работещата целогодишно база в градовете в региона, също ще увеличи заетостта си.Допълнителните услуги и храненето ще получат сериозен тласък.

Осъзнаването на нарасналия като продължителност туристически интерес към една иначе  традиционно лятна дестинация, ще бъде динамичен двустранен процес между предлагане и потребители. Ще има неизбежен период на скептицизъм за наличието и постоянството на този интерес.В същото време превозвачът ще наблюдава процесите, за да осмисли инвестираното време, средства или като цяло поетия търговски риск, за да реши дали ще продължи, разшири или закрие някои или всички дестинации. Да истина е , че местните общини поемат голямата финансова част от този риск, но това са правилата на играта.И ако този превозвач покаже успех, е само въпрос на време и други да го последват.

Първата стъпка е вече направена и като че ли на регионално и общинско ниво решението е взето.

Време е и туристическия бизнес, самостоятелно, а и в тясно сътрудничество с местните общински  администрации да направи някои по –решителни стъпки.Тежките песимисти никога няма да повярват в тезата:“ Бургас – целогодишна туристическа дестнация“. Това е така, ако стоим обърнати само назад във времето и игнорираме всички актуални тенденции в световния туристопоток.И ако вярваме, че само слънце, плаж и море водят туристи. Не е така. А туристопотокът  стана стократно по-динамичен, любопитен, достъпен за всички възрасти и благодарение на нискобюджетните полети много, много по-мобилен.Хората пътуват навсякъде , целогодишно, за различен по продължителност престой, дотам, където намерят всякакви  привлекателни и добре презентирани и рекламирани туристически ресурси. Достъпни за личния им бюджет, разбира се.

Можем да  разубедим песимистите. Няма да стане нито бързо , нито лесно, а и ще трябва да рискуваме и да поработим повече.

Ключовата дума е информация. Всяка бизнес единица, която е заинтересована да превози, настани, нахрани или продаде нещо или някаква услуга на потенциалните туристи, трябва да поддържа абсолютно актуална информация на сайтовете и всички свои рекламни материали. Не е трудно.Същото трябва да направят и областните и общински структури ангажирани с туризма. И двете страни да координират усилията си помежду си. 

Общините трябва да си прегледат и ревизират достъпността  и прецизността на информацията за обществен транспорт, работно време на музеи и туристически атракции.

И когато сме отговорили предварително на въпросите на потенциалните туристи : какво ще видя там, как ще се придвижа от и  до летището?, каква е храната и цената и?, евтин и удобен ли е градският и междуградски транспорт?, мога ли да наема екскурзовод?, скъпи ли са такситата?на какъв език ще ме разберат? И още много разбира се  ........ 

Тогава пътят на поредния турист към Бургас ще е на един клик с компътърната мишка разстояние.

Автори:

Богдан Христов – Заместник-председател на УС на БРТК

Гергана Костадинова – Мениджър на туристическа агенция и член на УС на БРТК

 

 

 

 

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови