БГ туристът е станал взискателен, дори капризен

Спад на приходи и заетост на леглова база отчитат от туристическия бранш

Българският турист е станал доста взискателен, а на момент и случаи дори капризен. Плаща, но изисква доста неща, които вече е виждал по света.В това е категорична Мария Стефанова – управител на "МАРИ 89" ООД, член на Бургаската регионална туристическа камара.

Според нея, противно на очакванията и обрано на цитираните от МТ прогнози и цифри, наблюденията за сезон 2017, са тотално негативни. С уговорката, че обзорът, който правя се базира на данни от един район – Несебър – Южен плаж, коментира Стефанова.

Ето какво видя Мария Стефанова Сезон 2017:

Сравнен с данните от предходната година сезон ’17 изглежда така:

- Обща заетост на легловата база – спад с 5,9 %

- Постъпления от основна дейност /хотели/ - спад с 13,3 %

- Постъпления от други дейности – спад с 38,5 %

- Продължителност на сезона – от 155 дена на 147 дни, а продължителност на сезона при максимална  заетост на базата от 111 дни за миналата при нас е спаднал на 92,4 дни. Особено слаби са резултатите от крилата на сезона.

- Няма промяна в дължината на престоя, независимо от принудителната смяна на търговската стратегия – продажба на индивидуални, а не организирани почивки.

- Единствения положителен показател е увеличението на средната цена на стая с близо 4 евро на ден. Това вероятно също е резултат от горната причина.

- Тотално „оттегляне”/абдикиране/ на традиционните туроператори с които работим от години от района, въпреки сключените договори. Спадът на резервациите при някои от тях е над 10 пъти. Обемите са смехотворни.

С няколко думи:

Наблюдаваният ръст от някои институции и евентуално обекти вероятно се дължи на раздвижване на други пазари, а ние работим основно с пазар източна Европа. Неспирната руска реч, която се чуваше от всякъде в града, се дължеше не толкова на туристите от хотелите, колкото на гостите на притежателите на апартаменти в апарткомплексите. 

Още в началото на сезона се появиха индикации на спада, като се започна с отмяна и сливане на полети, както и промяна. Тази несигурност /говоря както за Руски пазар, така и Словакия, Унгария, Полша и др./ накара доста от потенциалните туристи да канселират почивките си. Този сезон ще се запомни с невиждания ръст на канселации. Тези, които бяха вече дошли постоянно стояха в стрес и с приготвен багаж, тъй като неколкократно променяха часовете и дори датите на полетите.

Туроператорите бяха засегнати от промяната в ЗДДС, което разбираемо ги принуди да заобиколят по подходящ начин рестрикциите чрез агентурни фирми. Това от своя страна даде също отражение на записванията и най-вече „отписванията” за почивка.

Може би и поради тази причина, масово туроператорите и турагентите сключиха договор с някои хотели на „гаранция”. Това доведе до преливане на туристи от едни обекти в други.

Всички тези причини ни принудиха рязко да сменим стратегията и въпреки сключените договор, да оферираме обекта на пазарите като направим пакети за индивдуални туристи. Въпреки, че изтървахме началото на сезона, тази тактика даде резултат още в началото на юни. Най-бързо и адекватно реагира българския пазар, поради което най-голям ръст има от БГ туристи. Визирам конкретно хотела ни. 

Никога до сега, въпреки, че традиционно работим с българи, не сме достигали такива стойности на приходите от българи, както тази година – близо 50 % от приходите са от БГ пазар, а 41 % са нощувките има като дял. Това наложи и промяна в тактиката и обслужването към съответния турист. 

Оказа се, че БГ туристът е станал доста взискателен, а на момент и случаи дори капризен. Плаща, но изисква доста неща, които вече е виждал по света. Вярно, че има разминаване в манталитета на някои хора, на проблемни туристи има всред всички туристически контингенти. Като резултат от горния факт - Изводът ми от този сезон е, че трябва наново да преразгледаме приоритетите си и политиката на обслужване, да преосмислим услугите и ги доведем до ново равнище, което да отговаря на търсенето.

Руските туристи – в пъти по-слабо от предходни години.

За сметка на това посрещнахме доста туристи от Прибалтийските държави, както и от Каспийския регион /Азърбейджан, Казахстан/. Но ако няма организирани почивки  и транспорт от тези райони, ние сме трудно достъпни. Затова не го отбелязвам като положителна тенденция.

Положителна тенденция се забелязва на пазари като Словакия, Словения, Чехия /дори и чехите имаха отлив последните години/, Полша. Дано да е тенденция, тъй като за тези туристи нашата дестинация все пак е по-лесно достъпна.

Друга положителна тенденция е Украинския пазар. Падането на визите направи възможно лесно и бързо желаещите да вземат решение за почивка. Както знаем тези пазари, подобно на БГ-я , взимат решението си за почивка в последния момент. Разстоянията са близки и безвизовото пътуване доста улесни желаещите да пътуват.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови