Над 8,8 млн. чуждестранни туристи са посетили България през 2017 г.

Отчита се ръст на посещенията от 7,6% спрямо рекордната 2016 г.

Общо 8,882 млн. чуждестранни туристи са посетили България през 2017 г., като през 2016 г. те са били 8,251 млн. души. Това показват окончателните данни на Националния статистически институт (НСИ) за 2017 г., цитирани от Министерството на туризма.

Отчетеният ръст за една година е от 7,6 на сто.

През тази година целта ни е чуждите туристи да достигнат 10 млн. души, което е напълно постижимо, коментира министърът на туризма Николина Ангелкова. 

Десетте водещи пазара за чуждестранни гости също бележат ръстове.

На първо място е Гърция, като посетителите от южната ни съседка през миналата година са били 1,157 млн. и са с 8,5 на сто повече спрямо година по-рано. Над 1,139 млн. румънски туристи са посетили България миналата година. Така Румъния се нарежда на второ място сред водещите пазари, а увеличението, което се отчита, е почти 4%.

Германия, Турция и Русия заемат съответно трето, четвърто и пето място сред топ пазарите. Сред тях най-сериозно е нарастването на турските посетители, които се увеличават с 12,5%, достигайки 636 хил. зуши. Останалите държави, които се нареждат сред 10-те топ пазара, са Македония, Сърбия, Полша, Великобритания и Украйна. 

Страните от Европейския съюз (ЕС) продължават да са важен генериращ туристи пазар. През миналата година повече от 61% или 5,45 млн. туристически посещения са реализирани именно от държавите от ЕС. Ръстът, който се отчита спрямо година по-рано, е 8,2%.

Още по-позитивен е фактът, че увеличението на приходите изпреварва ръста на входящите туристи, казва министърът на туризма Николина Ангелкова. Тя припомня, че по данни на БНБ за периода януари-ноември миналата година постъпленията се увеличават с 9,1% и са в размер на 6,6 млрд. лв. Това показва, че вървим в посока за привличане на висок клас туристи, коментира министърът.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови